Hlavní obsah

Syrská válka se rozhodne v poli, řekl vůdce Hizballáhu

Bejrút

Vůdce radikálního libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hassan Nasralláh nevidí možnost pro politické řešení války v Sýrii. Podle něj se bude rozhodovat na bojišti. Jeho slova citoval libanonský deník Al-Akbar, který je blízký hnutí, jehož milice bojují v Sýrii na straně vládních sil.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh

Článek

„Neexistují vyhlídky pro politické řešení... konečné slovo zazní na bojišti,” citoval deník vůdce Hizballáhu Hassana Nasralláha, který vyslal své milice do Sýrie, aby pomohly režimu Bašára Asada.

„Situace se zkomplikovala zejména po vyhrocení americko-ruských vztahů a po pokračující krizi důvěry mezi oběma stranami,” dodal.

Podle Nasralláha nejsou v Sýrii žádné umírněné ozbrojené skupiny, jak tvrdí Západ. Všichni, kteří bojují proti Damašku, spolupracují buď s Islámským státem, nebo s přejmenovanou Frontou an-Nusra napojenou na Al-Káidu.

Vinu za konflikt dal radikálnímu sunnitského vahábismu, které považuje za největší zlo pro islám. „Vahábismus je dokonce větší zlo než Izrael zejména v tom, že chce zničit ostatní a eliminovat všechny věci, které nemají nic společného s islámem a jeho historií,“ řekl Nasralláh, jehož Hizballáh vedl v létě 2006 válku s Izraelem.

Zdůraznil, že vahábité, kteří mohou v Saúdské Arábii svobodně kázat, inspirovali radikály na celém světě. Připomněl přitom, že Islámský stát a další podobné skupiny používají ideologii, aby její pomocí označovali lidi jiné víry, zejména šíity, za nevěřící a mohli je vraždit.

Podle něj současný konflikt není sektářským bojem mezi šíity a sunnity, ale bojem s vahábismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám