Hlavní obsah

Sýrie podepsala dohodu o vstupu pozorovatelů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Sýrie po dlouhých jednáních v pondělí podle BBC podepsala dohodu, která umožňuje vstup pozorovatelů Ligy arabských států (LAS) do země. Liga se snaží najít východisko z krize v zemi, kde si násilí při demonstracích a jejich potlačování od března vyžádalo přes 5000 obětí.

Článek

Dohodu podepsal v Káhiře náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Makdad. Podpis se čekal. "Syrská vláda podepíše dnes odpoledne protokol o ochraně civilistů," řekl AFP už ráno nejmenovaný arabský diplomat.

Damašek po počátečním zdráhání přijal v listopadu plán LAS na řešení krize, ale neplní ho. Jeho součástí bylo stažení armády z měst, ukončení násilností proti civilistům a přijetí zahraničních pozorovatelů. Syrský prezident ale požadoval mnoho výjimek a složité podmínky pro to, aby akceptoval pozorovatele.

Jejich přijetí se přestal bránit až poté, co LAS v sobotu oznámila, že chce přenést řešení syrské krize do Rady bezpečnosti OSN, připomíná ČTK.

V Damašku se dopoledne shromáždily stovky stoupenců syrského prezidenta Bašára Asada, aby mu vyjádřily podporu, protestovaly proti "zahraničnímu vměšování" do syrských záležitostí a odsoudily sankce LAS uvalené na Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám