Hlavní obsah

Sýrie odsoudila páteční rezoluci Rady OSN, násilí pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýrie označila páteční rezoluci OSN slovy "nespravedlivá" a "politicky motivovaná". OSN kvůli pokračujícím násilnostem kritizovala režim prezidenta Bašára Asada. Boje mezi syrskými armádními dezertéry a vojáky věrnými Asadovu režimu pokračovaly i v sobotu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Protivládní nepokoje, které Sýrií zmítají od března, si podle OSN vyžádaly přes 4000 obětí. Syrské vedení pokračuje v tvrdém potírání nepokojů i přes dosavadní výzvy a sankce mezinárodního společenství. Rada OSN pro lidská práva v pátek na mimořádném zasedání tvrdě odsoudila "hrubé a systematické" porušování lidských práv, jehož se Asadův režim dopouští.

Syrské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP uvedlo, že "nespravedlivou" rezoluci "předem připravily" strany nepřátelské vůči Sýrii. Zpráva vyšetřovací komise je prý politicky motivovaná a opírá se o lživé informace ze zdrojů mimo syrské území, aniž přihlédla k údajům, jež předložil Damašek.

Násilí v zemi pokračovalo i v sobotu. Ve městě Idlib na severozápadě země podle londýnské monitorovací organizace pro lidská práva při střetech mezi provládními silami a dezertéry zemřelo sedm vojáků a policistů, pět dezertérů a tři civilisté.

Hlavní skupina armádních dezertérů, takzvaná Syrská svobodná armáda (FSA) sdružující kolem 20.000 zběhů, se připojila k opozici a v poslední době změnila taktiku boje. Zatímco donedávna jí šlo hlavně o získávání zbraní a přepady kontrolních stanovišť, nyní otevřeně útočí na vládní jednotky.

Dalších deset civilistů prý zabily bezpečnostní složky v jihosyrské provincii Dará, v Homsu v centrální části země i jinde kolem Idlibu.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko zavedlo vlastní sankce vůči Sýrii

Turecko ve středu následovalo Ligu arabských států a zavedlo sankce vůči Sýrii. Pozastavilo veškeré finanční styky s Damaškem, obstavilo jeho účty a syrským...

Výběr článků

Načítám