Hlavní obsah

Somálští piráti se dočkali chvály od dvojky al-Kajdy Zaváhrího

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajmán Zaváhrí, pravá ruka a mentor nekorunovaného šéfa teroristické sítě al-Kajda Usámy bin Ládina, údajně vydal další zvukové poselství. Muž s jeho hlasem a intonací v něm opěvuje somálské piráty a chválí jejich úspěchy.

Článek

Téměř půlhodinový audiozáznam nazvaný „Od Kábulu po Mogadišo“ označuje úspěchy pirátů za důležitý pokrok v Somálsku a krok na cestě k vítězství islámu, uvedla americká stanice CNN.

Somálské vody jsou nejnebezpečnější na světě. Piráti tam za poslední rok unesli desítky lodí, za něž získávají vysoké výkupné. Jejich poslední kořistí se v neděli stala řecká loď s nákladem uhlí. V područí pirátů se ocitlo 22 lidí na palubě.

Zaváhrího autorství nebylo zatím potvrzené. Záznam byl zveřejněn v neděli a aspiruje na již třetí v pořadí za letošek. Dvě předchozí poselství se týkala nedávné izraelské ofenzívy v pásmu Gazy.

Afghánistán s Pákistánem v pozadí

Tentokrát se údajný Zaváhrí věnuje hlavně Somálsku a také Jemenu. Muslimy v obou zemích vyzval, aby se nedali spoutat světskými zákony. Jemenskou vládu označil za služebníky Spojených států. „Jak můžete dovolit, aby v Jemenu vládla CIA?“ apeloval na Jemence.

Až závěr poselství se zabývá Afghánistánem a Pákistánem. Někteří experti oslovení CNN se domnívají, že je to způsobeno ztrátami, které islamisté v důsledku zesílení amerických úderů u hranic v obou zemích v poslední době utrpěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám