Hlavní obsah

Somálští piráti unesli další nákladní loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti se v neděli v somálských vodách zmocnili další lodi s 22 lidmi na palubě. Podle informací agentury Reuters řecká loď s nákladem uhlí směřovala do Slovinska.

Foto: HO, Reuters

Somálští piráti před zatčením v Adenském zálivu (ilustrační foto)

Článek

"Piráti unesli nedaleko Somálska nákladní loď s maltskou vlajkou na stěžni jménem Saldanha s 22člennou posádkou," potvrdilo řecké ministerstvo pro námořní obchod.

V lednu obsadili piráti řeckou loď i u pobřeží Kamerunu a zabili jejího kapitána. Námořní jednotky EU ve stejném měsíci dalšímu útoku na řecké plavidlo, tanker převážející ropu, zabránili u somálských břehů.

Lodě NATO začaly s hlídkami v oblasti na konci října. Počet útoků na nákladní plavidla se jim sice podařilo snížit, ale nikoliv zcela zastavit. Evropská unie námořní operaci velí od prosince.

Za minulý rok byl zaznamenán v okolí Somálska, které je jednou z nejfrekventovanějších tepen námořní dopravy na světě, a jiných přímořských oblastech Afriky výjimečný nárůst pirátství. Somálští piráti na výkupném inkasovali v uplynulém roce milióny dolarů. Pojistky na lodě v oblasti výrazně vzrostly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám