Hlavní obsah

Šíitští demonstranti vtrhli do budovy iráckého parlamentu

Bagdád

Stovky příznivců šíitského duchovního Muktady Sadra vtrhly v sobotu do bagdádské zelené zóny, kde sídlí úřady a velvyslanectví mnohých států. Někteří z demonstrantů pronikli i do budovy parlamentu na protest proti neschopnosti poslanců sejít se a hlasovat o nové vládě, informovala agentura Reuters s odvoláním na svědky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky demonstrantů vtrhly do iráckého parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se shromáždili před opevněnou čtvrtí a následně přešli most přes řeku Tigris a skandovali hesla jako Zbabělci utekli!, kterými kritizovali zákonodárce. Jak uvedl jeden ze strážců na kontrolním stanovišti, protestující nebyli nijak prohlíženi a pokračovali dál ve svém pochodu dovnitř čtvrti, mávali přitom iráckými vlajkami.

Sadrovi příznivci demonstrují u bran zelené zóny již dlouhé týdny. Vyzval je k tomu jejich vůdce, který volá po reformě vlády. Irácký premiér Hajdar Abádí chce vyměnit některé ministry za technokraty, kteří by mnohem účinněji bojovali s korupcí v zemi.

Zástupci některých politických stran jsou ale proti těmto změnám. V úterý poslanci schválili nominované na šest ministrů: zdravotnictví, práce a sociálních věcí, vodních zdrojů, energetiky, školství a kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám