Hlavní obsah

Šíitské milicionáře v Iráku zmasakroval Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

K vražednému pondělnímu útoku na šíitské milice v irácké provincii Anbár u syrsko-irácké hranice se přihlásil Islámský stát (IS), uvedla ve středu kurdská agentura Rudaw a agentura AP. Útok na milici si vyžádal 40 mrtvých a tři desítky zraněných.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Příslušníci šíitské milice Sil lidové mobilizace na přehlídce v Dakuku

Článek

Islámský stát uvedl podle agentury AP, že podnikl „trojitý útok, který zahrnoval sebevražedný atentát, následovaný vpádem bojovníků na pozice milicionářů“. Podle vyjádření teroristické skupiny pozemní útok provedla pětice bojovníků.

IS dodal, že jednoho člověka zajal. Akci podnikl z oblasti nedaleko iráckého města Mosul, které bylo osvobozeno v červenci po devíti měsících bojů.

Milice původně uvedla, že byla bombardována americkými letouny, to ale popřel mluvčí amerických sil Ryan Dillon: „V danou dobu tam nebyly žádné údery.”

Další mluvčí milice zase uvedl, že byla zasažena dělostřeleckou palbou vedenou z oblasti Džamúny.

Uprchlíci ze západu Mosulu se nemají kam vrátit

Mosul sice byl osvobozen, ale jeho západní část je stále rozvrácená. Zatímco ve východní osvobozené se už v lednu znovu otevřely školy a tržiště a nevrátilo se jen 20 000 uprchlíků, situace v západní části je diametrálně odlišná. „Do patnácti zcela zničených čtvrtí se 230 000 lidí, kteří z nich pocházejí, brzo nevrátí,“ uvedla koordinátorka humanitární pomoci OSN Lisa Grandeová.

Zmínila, že počet uprchlíků bude dále narůstat. I po osvobození Mosulu se dají ještě čekat tři další velké operace proti IS v Tal Afaru, u Havídži a v údolí Eufratu na západě provincie Anbár: „Myslíme si, že po konci těchto operací bude vyhnáno několik dalších stovek tisíc civilistů. Až vojenská kampaň v Iráku skončí, pravděpodobně uvidíme 3,5 miliónu civilistů, kteří se budou potřebovat vrátit domů.“

Reklama

Výběr článků

Načítám