Hlavní obsah

Setkání nad hrobem urovnalo krizi v Jordánsku, bratr se už nestaví proti králi

Ammán

Jordánský princ Hamzá bin Husajn se v neděli poprvé od krize z minulého víkendu objevil po boku krále Abdalláha II. Hamzá byl v domácím vězení kvůli údajnému spiknutí se zahraničními silami s cílem destabilizovat situaci v zemi, uvedla agentura AP.

Foto: Jordanian Royal Palace, Reuters

Jordánský král Abdalláh II s členy rodiny včetně bratra Hamzy u královské hrobka

Článek

Jordánská královská rodina v neděli slavila sté výročí založení emirátu Zajordánsko, britského protektorátu, který předcházel vzniku samostatného Jordánska. Královský palác zveřejnil fotografii, na níž jsou král Abdalláh II., jeho bratr princ Hamzá, korunní princ Husajn a další hodnostáři u hrobu krále Talála v jordánském hlavním městě Ammánu, kde kladli věnce.

Jsem v domácím vězení, tvrdí jordánský princ a kritizuje vládu svého bratra

Blízký a Střední východ

Hamzá se na veřejnosti objevil poprvé od chvíle, kdy byl umístěn do domácího vězení kvůli obvinění, že se podílel na spiknutí cílem destabilizovat království. V souvislosti s ním bylo zatčeno 18 lidí. Už v pondělí 5. dubna Hamzá slíbil po dvou dnech jednání královské rodiny věrnost králi. Ve středu Abdalláh II. podle agentury Reuters oznámil, že roztržku urovnal a Hamzá je i s rodinou v jeho péči v královském paláci.

V Jordánsku proběhlo zatýkání mezi politickými špičkami

Blízký a Střední východ
Abdalláh II. a Hamzá jsou synové zesnulého krále Husajna, který do své smrti v roce 1999 vládl zemi půl století. Abdalláh krátce poté, co jejich otec zemřel, jmenoval Hamzu korunním princem. V roce 2004 mi titul polorodnému bratrovi Hamzovi odňal a v roce 2009 ho udělil svému synovi Husajnovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám