Hlavní obsah

Šéf pozorovatelské mise v Sýrii je samotný viněn z genocidy

Damašek

Navzdory přítomnosti pozorovatelů z Ligy arabských států (LAS) zabily syrské bezpečnostní síly za dnešek nejméně 37 lidí. Oznámila to na svém webu televize Al-Arabíja s odvoláním na zprávy syrských aktivistů. Ti stále kritičtěji hodnotí dosavadní průběh mírové mise arabských pozorovatelů z LAS, které režim syrského prezidenta Bašára Asada podle syrských oponentů cíleně klame.

Foto: Reuters

Plakát syrských aktivistů, na němž si podávají ruce prezident Bašár Asad (vpravo) s šéfem mise pozorovatelů Muhammadaem Dabím.

Článek

Představitelé opozice požadují především odvolání a výměnu šéfa monitorovací mise LAS, Súdánce Muhammada Dabího, který je ve své vlasti sám obviňován z porušování lidských práv a účasti na genocidě.

Muhammad Ahmad Mustafa Dabí stál kdysi v čele súdánské vojenské rozvědky, která podle organizace Amnesty International v 90. letech pod jeho velením lidi svévolně zatýkala a zadržovala. Mnozí byli mučeni nebo zmizeli.

"Rozhodnutí LAS jmenovat do čela pozorovatelské mise súdánského generála, pod jehož dohledem byla v Súdánu těžce porušována lidská práva, hrozí podkopat dosavadní snahy ligy a vážně zpochybňuje hodnověrnost její mise," citovala agentura AP z prohlášení AI.

"Co čekáte od šéfa monitorovací mise, který je sám obviňován ve vlastní zemi z genocidy," řekl agentuře AP telefonicky člen hlavní opoziční koalice Syrská národní rada Ausáma Munadžid. "Proč nemůže misi řídit někdo z Egypta, Maroka nebo států Perského zálivu? Jeho (Dabího) vojenská minulost podkopává jeho hodnověrnost. Proč nevybrali někoho z oblasti justice nebo lidských práv?"

Reklama

Výběr článků

Načítám