Hlavní obsah

Šéf izraelské vojenské rozvědky kvůli útoku Hamásu končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf zpravodajské služby izraelské armády Aharon Haliva rezignoval, píší agentury AP a AFP. Je to první vysoký představitel Izraele, který odchází kvůli útoku ze 7. října, kdy palestinští teroristé z hnutí Hamás a dalších skupin zabili na jihu židovského státu okolo 1200 lidí.

Foto: IDF, Bez zdroje

Aharon Haliva, odstoupivší šéf izraelské vojenské rozvědky

Článek

Haliva už loni krátce po říjnovém útoku jako jeden z prvních izraelských představitelů řekl, že nese vinu za to, že nezabránil útoku. „Náš nejdůležitější úkol jsme nesplnili; za toto selhání nesu plnou odpovědnost,“ napsal tehdy Haliva.

Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že náčelník vojenského štábu přijal Halivovu rezignaci a poděkoval mu za jeho službu. Jeho rezignace by mohla připravit půdu pro to, aby více izraelských nejvyšších bezpečnostních složek přijalo zodpovědnost za říjnový útok a odstoupilo, podotkla agentura AP.

Přiznání odpovědnosti a omluvy zazněly vloni po útoku od celé řady bezpečnostních a politických představitelů země. Naopak jako jeden z posledních částečnou odpovědnost za útok palestinských teroristů připustil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Šéf Šin Betu přijal odpovědnost za útok Hamásu. Varování noc před útokem smetl ze stolu

Blízký a Střední východ

Izraelci mají jasno: Odpovědnost za umožnění masakru nese Netanjahuova vláda

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám