Hlavní obsah

Šéf CIA míří do Káhiry na jednání o propuštění izraelských rukojmích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns by v úterý měl zamířit do egyptské Káhiry, kde se bude účastnit dalších Katarem zprostředkovaných jednání o návrhu příměří v Pásmu Gazy výměnou za propuštění zbývajících rukojmích zadržovaných teroristickým hnutím Hamás. S odkazem na nejmenovaného amerického představitele o tom informuje list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Šéf CIA William Burns

Článek

Izrael válku v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku Hamásu na Izrael z loňského 7. října, při kterém palestinští ozbrojenci zabili přes 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších více než 260 unesli. Zhruba stovku rukojmích Hamás propustil během jediného příměří koncem listopadu. V Pásmu Gazy stále zůstává přes 130 rukojmích, Izrael ovšem uvedl, že 30 z nich je již po smrti.

Přestože týdny trvající rozhovory zatím nepřinesly žádné výsledky, americký představitel obeznámený s věcí, který si přál zůstat v anonymitě, americkému listu sdělil, že Burns je očekáván v Egyptě na dalších jednáních.

Burns byl členem vyjednávacího týmu, který minulý měsíc v Paříži vypracoval návrh dohody o příměří. To však nakonec uzavřeno nebylo, izraelský premiér Benjamin Netanjahu dohodu s Hamásem odmítl a řekl, že izraelské vítězství se již blíží.

Zastavte operaci v Rafáhu, vyzývá Čína Izrael

Svět

„Jsme na cestě k absolutnímu vítězství. Vítězství je na dosah,“ řekl Netanjahu s tím, že se Izraeli válku podaří vyhrát v řádu měsíců, uvedl web The Times of Israel (TOI).

Izraelský premiér zároveň oznámil, že armádě před pozemní invazí do Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kde se ukrývá většina obyvatel vysídlených v důsledku bojů, nařídil vypracovat plán evakuace města.

Izrael se podle zpravodajského TOI chystá v důsledku amerického tlaku poslat na jednání do Káhiry delegaci, v níž bude mimo jiné šéf tajné služby Mossad David Barnea a ředitel bezpečnostní služby Šin Bet Ronen Bar.

Netanjahu odmítl požadavky Hamásu. Jediné řešení je vítězství, prohlásil

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám