Hlavní obsah

Sebevražedná atentátnice zabila v Iráku 39 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARBALÁ

Až 39 obětí si podle agentury AP vyžádal pondělní atentát v irácké Karbale. Sebevražedná atentátnice se odpálila v kavárně poblíž zdejší šíitské svatyně. Agentura Reuters informovala o 37 mrtvých a 54 zraněných, podle agentury AP je mezi oběťmi i sedm Íránců.

Článek

Atentátnice si za cíl vybrala kavárnu v centru Karbaly, tedy místo vzdálené necelý kilometr od svatyně imáma Husajna, k němuž každoročně putují milióny šíitů.

Atentátnice si za cíl vybrala kavárnu v centru Karbaly, tedy místo vzdálené necelý kilometr od svatyně imáma Husajna, k němuž každoročně putují milióny šíitů.

Karbalá leží asi 80 kilometrů jižně od Bagdádu. Policie po atentátu uzavřela přístup ke svatyni a v centru města platí až do odvolání zákaz pohybu chodců i motorových vozidel. Do kavárny, u níž žena nálože odpálila, chodí hlavně dělníci. Jeden z nich řekl, že ve chvíli, kdy se ozvala mohutná detonace, zrovna jedl poblíž. Restaurace je prý naprosto zničená.

foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

Karbalá byla dějištěm velkých atentátů již v minulosti. Loni v dubnu při jednom z nich zahynulo 70 lidí, dva týdny předtím při útoku na téměř tomtéž místě jako v pondělí přišly o život čtyři desítky osob.

:. Atentát si vyžádal 37 lidských obětí.foto: ČTK/AP

Sebevražedné atentátnice

Fenomén sebevražedných atentátnic se v Iráku objevil poprvé loni na podzim.

prosinec 2007 - Muktadíja - 16 obětí

leden 2008 - Bákuba - 8 obětí

leden 2008 - Bákuba - 10 obětí

únor 2008 - Bagdád - 72 obětí

březen 2008 - Bákuba - 2 oběti

březen 2008 - Karbalá - 50 obětí

březen 2008 - Bagdád - nejméně 3 oběti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám