Hlavní obsah

Saúdská Arábie přerušila jednání s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Saúdská Arábie se rozhodla přerušit rozhovory o možné normalizaci vztahů s Izraelem, důvodem jsou boje mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás. Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký vládě v Rijádu.

Foto: Bandar Aljaloud, ČTK/AP

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Saúdská Arábie o rozhodnutí už informovala americké představitele. V zemi je právě na návštěvě ministr zahraničí USA Antony Blinken.

Blinken na čtvrteční tiskové konferenci při návštěvě Tel Avivu uvedl, že jednání Izraele a Saúdské Arábie o možné normalizaci vztahů mohlo být jedním z důvodů, proč se Hamás rozhodl minulý týden zaútočit na židovský stát.

Navázání diplomatických vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií by dramaticky proměnilo situaci na Blízkém východě, neboť by formálně svedlo dohromady dva hlavní partnery Spojených států, jejichž společným hlavním protivníkem na Blízkém východě je Írán, spojenec hnutí Hamás.

Normalizace vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií je jednou z priorit zahraniční politiky Bílého domu Joea Bidena. Blinken ji v červnu označil za „zájem americké národní bezpečnosti“.

Izrael a Saúdská Arábie hlásí pokroky v jednáních o normalizaci, dohoda má být příští rok

Blízký a Střední východ

Proti sbližování Rijádu a Tel Avivu se staví především Írán. Jeho prezident Ebrahím Raísí řekl na letošním Valném shromáždění OSN v New Yorku stanici Sky News, že nová dohoda by byla „kudlou do zad palestinskému lidu a jeho odporu“. „Osvobození svatého města Jeruzaléma“ z rukou Izraele je podle Raísího „v jádru víry všech muslimů“.

Jednání Saúdské Arábie a Izraele

Saúdská Arábie byla několikrát jedním z protivníků Izraele v arabsko-izraelských válkách 20. století. Nyní požaduje, aby Izrael umožnil vznik samostatného státu Palestina a stáhl se z okupovaných palestinských území a syrských Golanských výšin. Izrael naopak podle stanice Al-Džazíra „ústupky“ palestinské autonomii odmítá, souhlasí však s jiným saúdským požadavkem, totiž aby podpořil saúdskoarabský civilní jaderný program. Rijád požaduje také „spravedlivé řešení“ utrpení milionů palestinských uprchlíků i jejich potomků, kteří jsou v uprchlických táborech v zemích sousedících s Izraelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám