Hlavní obsah

V Saúdské Arábii začalo jednání o míru na Ukrajině, Rusko pozváno nebylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džidda
Aktualizováno

V saúdskoarabské Džiddě v sobotu začalo z iniciativy Ukrajinců jednání čtyř desítek zemí o ukončení války na Ukrajině. Hlavním cílem schůzky, které se účastní i Česko, je přesvědčit velké země rozvojového jihu ke společnému postoji se Západem ohledně řešení konfliktu na Ukrajině.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci pálí z vícenásobného raketometu Grad na ruské pozice v přední linii poblíž Bachmutu. Ilustrační foto

Článek

Kromě západních zemí se dvoudenní schůzky mají účastnit například zástupci Indie nebo Brazílie, kteří k válce na Ukrajině nezaujaly vyhraněný postoj. Dorazit má i zástupce Číny, jež je dlouhodobým partnerem Moskvy.

Po skončení jednání, které by mělo být dvoudenní a jehož se neúčastní zástupce Ruska, pravděpodobně nebude závěrečné prohlášení, informovala agentura DPA s odkazem na svůj zdroj ze saúdskoarabského ministerstva zahraničí.

Rusko bude schůzku „sledovat“

Rusko pozvání nedostalo, Kreml ale ke schůzce řekl, že ji bude „sledovat“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden obvinila západní mocnosti, že se schůzkou v Džiddě snaží vytvořit „protiruskou koalici“.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je schůzka v Džiddě druhou fází jeho třífázového plánu. První byla schůzka zahraničních ambasadorů koncem června v Kodani, z níž rovněž nebyl veřejný výstup, uvedla DPA. Třetí fází má být podzimní mírový summit lídrů pozvaných zemí.

„Je to druhá fáze ze tří konzultací k vytvoření pozic pro vyjednávání s  Ruskem. První byla konzultace velvyslanců, teď přicházejí konzultace národních bezpečnostních poradců a třetí bude summit lídrů,“ vysvětlil Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Česko na jednání v Džiddě zastupuje náměstek ministra zahraničí Jan Marian.

Mírová jednání o Ukrajině proběhnou příští měsíc. Bez Ruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám