Hlavní obsah

Satelit v době pádu ruského airbusu zaznamenal tepelnou stopu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tepelnou stopu nad Sinajským poloostrovem zaznamenal americký satelit o víkendu v době pádu ruského airbusu s 224 lidmi na palubě. Tvrdí to americká televize CBS. Nejmenované zdroje blízké vyšetřování řekly ruské agentuře TASS, že se na místě pádu stroje našly části, které nepatřily k letadlu.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Trosky havarovaného ruského airbusu

Článek

CBS ani nenaznačila zdroj své informace o tepelné stopě zachycené satelitem. Dodala však, že data se dále analyzují. Tepelný „záblesk“ podle televize mohla způsobit bomba nebo exploze palivové nádrže či motoru v důsledku technické nehody.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O tom, že na palubě Airbusu A321-200 mohla být bomba, svědčí podle některých expertů trosky trupu vyhnuté vně. [celá zpráva]

Aerolinie Kogalymavia tvrdí, že nehodu způsobil vnější faktor. Podle agentury TASS našli vyšetřovatelé u trosek letadla části, které nebyly součástí airbusu. Agentuře to řekly „informované zdroje v Káhiře“. Trosky byly podle jednoho z nich poslány na expertizu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry trosek zříceného ruského Airbusu A321Video: Reuters

Podle šéfa amerických tajných služeb Jamese Clappera zatím nelze vyloučit ani teroristický útok odnože Islámského státu, která operuje na Sinaji: „Není to pravděpodobné, ale nevyloučil bych to.“

Podobně se vyjádřil i mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nemůže být vyloučena žádná možnost,“ uvedl Dmitrij Peskov, ačkoli zástupci Kogalymavie už dříve vyloučili pilotovu chybu i mechanickou závadu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Jediné možné vysvětlení by mohl být vnější náraz do letadla,“ uvedl zástupce ředitele společnosti Alexandr Smirnov. Jiní zástupci to ale později odmítli. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyloučil, že by stroj sestřelil Islámský stát.

Stroj létal 18 let

Airbus, který se zřítil v sobotu cestou z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, byl vyroben před více než 18 lety. Mezitím ho provozovalo několik společností. Kogalymavia, létající v poslední době pod jménem Metrojet, ho do své letky zařadila v roce 2012.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé ukázali černé skříňky ruského airbusu. Přeprava těl obětí nadále pokračujeVideo: Reuters

Nejhorší katastrofu v dějinách ruského civilního letectví nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Mezi oběťmi bylo 17 dětí včetně desetiměsíčního batolete.

Do Ruska byly podle agentury Interfax zatím dopraveny tělesné ostatky 140 lidí. Devět lidí úřady identifikovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám