Hlavní obsah

Saddám Husajn vyzval Araby a Kurdy ke smíření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn, který byl v neděli odsouzen k smrti, vyzval v úterý Araby a Kurdy ke smíření při procesu, v němž čelí spolu s dalšími šesti vysokými představiteli bývalého režimu obvinění z genocidy Kurdů.

Článek

"Vyzývám všechny Iráčany, Araby i Kurdy ke smíření, k tomu, aby si navzájem odpustili a podali si ruce," řekl Husajn na závěr úterního stání, během kterého svědci vypovídali o masakrech při potlačení kurdského povstání v rámci operaci Anfál.

Saddám Husajn se při té příležitosti odkazoval na proroka Mohameda a Ježíše, kteří hlásali odpuštění pro ty, kdož se stavěli proti nim.

Proces proběhl v klidu, i když chyběli obhájci na protest proti výměně soudce. Obžalovaným proto byli přiděleni obhájci ex offo.

Kurdský svědek Kahar Chálil Mohamed vypovídal, jak byli obyvatelé vesnice postaveny do řady a postříleni. On sám se spolu s dalšími obyvateli vesnice v roce 1988 dobrovolně vzdal iráckým vojákům, protože je armáda ujistila, že Saddám Husajn  vyhlásil pro Kurdy amnestii. Vojáci ale vesničany odvedli stranou a začali do no nich střílet. Sám byl zraněn, ale jeho otec a bratr spolu byli mezi 33 zabitými.

Saddám Husajn se po výpovědi obrátil na soudce s otázkou, zda podle svědka tyto činy spáchal některý z lidí na lavici obžalovaných. Dodal, že není nikdo, kdo by mohl svědectví potvrdit.

Írán vyzval v úterý Irák, aby popravil v neděli odsouzeného Saddáma Husajna. Zdůraznil, že za jeho vlády Irák rozpoutal osmiletou válku proti Íránu. Teherán zdůraznil, že je to zločinec, jenž si zaslouží smrt. Husajn však byl v neděli odsouzen na smrt 148 obyvatel Dudžajlu, kde na něj spáchali atentát. 

Reklama

Související témata:

Související články

Husajnovi muži měli pohřbívat Kurdy zaživa

Irácké vládní síly při zásazích proti Kurdům neváhaly zadržené pohřbívat zaživa. Uvedla to v pondělí svědkyně v procesu proti bývalému prezidentovi Saddámu...

Saddám Husajn dostal trest smrti oběšením

K trestu smrti oběšením v neděli odsoudil tribunál v Bagdádu bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, kterého shledal vinným z podílu na masakru šíitů...

Výběr článků

Načítám