Hlavní obsah

S útokem na izraelské olympioniky pomáhal v Mnichově neonacista

Berlín

Německý neonacista pomáhal v roce 1972 palestinským teroristům, kteří zabili 11 izraelských sportovců na mnichovské olympiádě. Vyplývá to z odtajněných zpráv Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV). V aktuálním vydání to uvedl německý týdeník Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Abú Daúd (uprostřed) na záběru z roku 1977

Článek

Zveřejněné dokumenty, které mají 2000 stran, zahrnují mimo jiné korespondenci mezi místní policií v Dortmundu a BfV. Píše se v ní, že sedm týdnů před masakrem měl muž jménem Saad Valí, popsaný jako "arabského původu", tajnou schůzku s neonacistickým aktivistou Willim Pohlem.

Saad Valí, alias abú Dáud, byl jedním z vůdců organizace Černé září a jedním z hlavních organizátorů teroristického útoku na izraelské sportovce. Zemřel v Damašku v červenci 2010.

Podle Der Spiegelu pomohl neonacista abú Dáudovi při shánění falešných dokumentů, zejména pasů. Ve zprávě se uvádí, že "vozil abú Dáuda po celém Německu na setkání s Palestinci v různých městech".

Foto: Profimedia.cz

abú Daúd

Nově zveřejněné údaje ukazují, že BfV, ani německé bezpečnostní orgány nesáhly k zatčení abú Daúda, i když měly o jeho podivných aktivitách dost informací.

Německý neonacista byl také podle zprávy spojen s dalšími plánovanými palestinskými útoky po mnichovském masakru. Podle abú Džiháda, tehdejšího poradce a zástupce Jásira Arafata ve straně Fatah, měl Pohl naplánovat útok v kolínské katedrále a v dalších německých městech. Pohl byl ale nakonec v říjnu 1972 zatčen v Mnichově s výbušninami a zbraněmi.

Podle policejní zprávy zveřejněné v týdeníku měl Pohl pomoci palestinským teroristům i při shánění zbraní, možná právě těch, které byly poté použity při masakru.

"Pocházely z velmi specifické výrobní linky a byly vyrobeny pro Saúdskou Arábii," stojí v jedné ze zpráv. "Identické zbraně byly použity Palestinci při zabití rukojmích na olympiádě," píše Der Spiegel.

Při dvacetihodinovém dramatu během 11. dne XX. olympijských her v Mnichově obsadili pět minut před pátou hodinou ranní palestinští extremisté z organizace Černé září ubikaci izraelské výpravy v olympijské vesnici a na místě zastřelili vzpěrače Moše Weinberga a trenéra boxerů Josepha Romana. Části sportovců se podařilo utéci, ale devět jich komando zajalo.

Němcům se podařilo dostat komando s rukojmími z Olympijské vesnice. Nabídli Palestincům možnost odletět do Egypta. Vrtulníky je přepravili na letiště, kde na ně čekalo německé komando. To ale začalo střílet moc brzo, takže teroristé prohlédli lest. Jeden Palestinců hodil granát do jednoho vrtulníku a další začal střílet do druhého vrtulníku. Všech devět sportovců zemřelo.

Pohl, který se nyní živí psaním detektivek pod jiným jménem, dostal malý trest za "nezákonné držení střelných zbraní", již čtyři dny po odsouzení byl ale propuštěn na svobodu. Teď tvrdí, že nevěděl, že byl napojen na přípravy na masakr na olympiádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám