Hlavní obsah

Rusko obvinilo televizi Al-Džazíra, že inscenovala záběry útoku sarinem. Ta to odmítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko opět obvinilo syrské vzbouřence, že vytvářejí inscenovaná videa zachycují různé útoky včetně těch chemickými zbraněmi. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na ruské Středisko pro příměří. Ve čtvrtek ruský server Sputnik oznámil, že se katarská televize Al-Džazíra podílela na natáčení inscenovaného videa o chemickém útoku sarinem na Chán Šajchún. Ta to odmítla a míní se bránit právní cestou.

Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA, ČTK

Přeživší chemického útoku na syrský Chán Šajchún ze 4. dubna jsou ošetřováni v nemocnici v Idlibu.

Článek

„Podle informací řady zdrojů z místních obyvatel a opozičních uskupení v obcích Sarakab a Džišr aš-Šughúr prováděly v minulých týdnech zvláštní tzv. filmové štáby inscenované záběry následků ostřelování a leteckých úderů včetně takových, kdy se použily otravné látky,“ ocitoval TASS prohlášení Střediska.

„Mezi konzultanty u těchto filmových štábů poznali místní obyvatelé kameramany natáčející zpravodajství pro televizi Al-Džazíra,“ stojí v něm dále.

Je známo, že Sputnik je vždy využíván jako nástroj propagandy hájící syrský režim
prohlášení televize Al-Džazíra

Už dříve nejmenovaný vojensko-diplomatický zdroj uvedl, že se zúčastnil natáčení záběrů dalšího údajného použití chemických zbraní ze strany syrských vládních sil. Podle zdroje se natáčení účastnilo asi 70 obyvatel z provincie Idlib s dětmi i z uprchlického tábora. Údajně za to dostali zaplaceno a také jim dali balíčky s jídlem.

Na základě stejného zdroje ruský Sputnik známý šířením propagandistických textů ve čtvrtek zveřejnil zprávu, že se se Al-Džazíra podílela na natáčení inscenovaného videa o útoku sarinem na Chán Šajchún. Při něm bylo kromě sedmdesáti Syřanů použito i třicet sanitek a hasičských vozů.

Katarská televize veškerá obvinění popřela: „Je známo, že Sputnik je vždy využíván jako nástroj propagandy hájící syrský režim. Sputnik je jen propagandistický nástroj, který publikuje beze stopy studu falešné zprávy. Bylo to zveřejněno v několika studiích expertních středisek a médii.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Al-Džazíra zdůraznila, že Sputnik už dříve vydával zprávy popírající, že v Chán Šajchúnu byl proveden útok sarinem, i když jeho nasazení bylo potvrzeno několika nezávislými expertízami.

Spojené státy, Velká Británie a Francie tvrdí, že útok podnikly síly věrné prezidentovi Bašáru Asadovi. I Organizace pro zákaz chemických zbraní potvrdila, že byl nasazen sarin. Objevily se informace, že jde o stejný typ sarinu, který byl použit už při starších vládních útocích. [celá zpráva]

Kdo útok skutečně podnikl, však zatím známo není. Syrská vláda popírá, že jej uskutečnila. Nezávislé vyšetřování to zatím neukázalo.

Spojené státy uvedly, že sarin shodil syrský letoun Suchoj Su-22, který zaútočil na Chán Šajchún 4. dubna. Při útoku zemřelo 87 civilistů včetně 31 dětí. USA proto podnikly odvetný útok raketami s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk na syrské letiště Šajrát, odkud prý letoun odstartoval. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám