Hlavní obsah

Rukojmí mně ani manželovi nepoděkovali, stěžuje si Netanjahuová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželka izraelského premiéra Sara Netanjahuová si podle izraelské stanice Channel 12 stěžovala, že rukojmí, kteří byli osvobozeni ze zajetí palestinského radikálního hnutí Hamás při dočasném příměří v listopadu, jí ani premiérovi nepoděkovali.

Foto: Profimedia.cz

Sára a Benjamin Netanjahuovi při volbách v roce 2020

Článek

Kancelář izraelského předsedy vlády Benjamina Netanjahua toto tvrzení odmítla a doplnila, že reportáž obsahuje „lži a přehnané výmysly“.

„Viděli jste, kolik se vrátilo rukojmích? Ani nám nepoděkovali,“ řekla podle stanice Netanjahuová nejmenované opoziční poslankyni.

Liam Or, který byl propuštěn v listopadu poté, co jej palestinští ozbrojenci unesli do Pásma Gazy při teroristickém útoku 7. října, na Instagramu na reportáž reagoval vzkazem pro premiérovu manželku. „Omlouvám se, že mě unesli,“ uvedl.

Netanjahu Izrael poškozuje, prohlásil Biden

Svět

Sara Netanjahuová v minulosti opakovaně figurovala v kontroverzním kauzách. Před rokem ji policie musela evakuovat z kadeřnictví poté, co místo obklopili protivládní demonstranti protestující proti justiční reformě, kterou tehdy prosazovala Netanjahuova pravicová vláda.

Demonstranti skandovali, že si premiérova manželka nechává udělat nový účes, zatímco je Izrael v plamenech, a přirovnávali ji k francouzské královně Marii Antoinettě.

Nebylo to poprvé, co premiérova žena čelila kritice, že si užívá luxusního života na účet daňových poplatníků. V roce 2019 podepsala dohodu v právní kauze, v níž původně čelila obvinění z podvodu a zneužití důvěry.

V kauze šlo o objednávání jídel z restaurací do premiérovy rezidence, i když v ní byl na plný úvazek zaměstnán kuchař. Opakovaně se také objevily zprávy, že nehezky zacházela se zaměstnanci.

V polovině 90. let například chůva, která pro rodinu pracovala, vypověděla, že ji Netanjahuová kvůli připálené polévce vyhodila na ulici.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem Hamás zcela zničit po teroristickém útoku ze 7. října, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců v izraelském pohraničí povraždili téměř 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území.

Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze, spravovaného Hamásem, zahynulo od začátku války v Pásmu Gazy nejméně 31 988 Palestinců.

Izraelská policie se střetla s demonstrujícími proti vládě Netanjahua

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám