Hlavní obsah

Při pádu jeřábu v Mekce zahynulo přes sto lidí

Aktualizováno

Při pádu jeřábu ve Velké mešitě v Mekce zemřelo v pátek nejméně 107 lidí, dalších 238 osob utrpělo zranění. Původní zprávy hovořily o 87 obětech. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na saúdskoarabské úřady. Zřícení stavebního stroje způsobila silná bouře. Mekka se v současnosti chystá na velkou pouť hadždž, které se tradičně účastní velký počet věřících z mnoha zemí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zřícený jeřáb v Mekce zabil osm desítek lidí.

Článek

Saúdskoarabský úřad civilní obrany uvedl, že vedle 87 mrtvých bylo při neštěstí zraněno 154 osob. Fotografie na sociálních sítích zobrazují muslimské věřící v zakrvácených hábitech, na dalších snímcích jsou vidět trosky části stavby, v níž jeřáb podle všeho při pádu proboural zeď mešity.

Mekka se v těchto dnech připravuje na každoroční velkou pouť hadždž, která má podle islámského lunárního kalendáře začít v týdnu od 21. září a kterou má jednou za život vykonat každý muslim.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Bezmála půldruhého miliónu poutníků z celého světa dorazilo už do saúdskoarabské Mekky, aby se zúčastnili tradiční velké pouti hadždž.

Loňské pouti se podle statistik místních úřadů zúčastnily více než dva milióny osob. Úřady už tehdy podle agentury Reuters omezovaly počet přítomných věřících z bezpečnostních důvodů, neboť v místě dlouhodobě probíhají stavební práce zaměřené na zvýšení kapacity mešity.

Saúdskoarabské úřady oznámily, že přesnou příčinu páteční tragédie vyšetřují.

Reklama

Výběr článků

Načítám