Hlavní obsah

Peres: Izrael se kvůli Palestincům vzdá části území

VARŠAVA

Izraelský prezident Šimon Peres ve čtvrtek řekl, že je jeho země připravena vzdát se části území, aby dosáhla míru s Palestinci. Peres se tak vyjádřil v projevu před poslanci polského parlamentu ve Varšavě.

Článek

"Jsme připraveni vzdát se území, abychom získali skutečný mír s Palestinci a abychom jim umožnili založit vlastní stát, který se bude ekonomicky rozvíjet, spět k míru a milovat svobodu," řekl prezident, jenž se sám v Polsku narodil.

Izrael je častým terčem raketových útoků z palestinského pásma Gazy, které loni v červnu ovládlo hnutí Hamás. Palestinci zase obviňují Izrael, že ohrožuje mírové rozhovory rozšiřováním osad na palestinském západním břehu Jordánu a odvetnými útoky v Gaze, které si vyžádaly také životy civilistů.

Peres připomněl, že během šedesátileté historie se musel Izrael účastnit sedmi válek, jež popsal těmito slovy: "Málo lidí proti mnoha lidem, sami proti koalici složené z mnoha zemí. Vzhledem k rozložení sil jsme neměli šanci na vítězství, a přece jsme vyhráli."

Peres navštívil Polsko u příležitosti 65. výročí povstání ve varšavském ghettu.

Probíhající mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci komplikují sváry v palestinském politickém táboře a blokáda pásma Gazy Izraelem. Izraelský premiér Ehud Olmert a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se loni v americkém Annapolisu dohodli na plánu uzavřít mír do konce letošního roku. Hnutí Hamás ale už před oznámilo, že dohoda pro něj nebude závazná.

Sporné body mezi Izraelci a PalestinciHranice palestinského státu:Palestinci požadují na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN odchod Izraele z okupovaných území od roku 1967 včetně východního Jeruzaléma. Hlavní izraelské politické síly jsou pro vznik demilitarizovaného palestinského státu vedle Izraele.Jeruzalém:Palestinci chtějí mít východní Jeruzalém, který Izrael obsadil ve válce v roce 1967, jako hlavní město budoucího palestinského státu. Podle hlavních izraelských politických stran má zůstat pod izraelskou kontrolou celý Jeruzalém.Palestinští uprchlíci:Palestinci na základě rezoluce VS OSN požadují „právo na návrat“ asi 3,7 miliónu uprchlíků a jejich potomků od roku 1948, kteří opustili západní břeh Jordánu a Gazu. Izrael návrat uprchlíků do Izraele vylučuje, nevyhýbá se rozhovorům o finančních kompenzacích.Židovské osady:Ve více než 140 židovských osadách na západním břehu Jordánu žije asi 267 tisíc osadníků. Většina z nich si přeje anexi ze strany Izraele. Palestinci považují židovské osady za ilegální.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám