Hlavní obsah

Palestinský lékař, který přišel o tři dcery, navržen na Nobelovu cenu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Palestinský lékař Izz ad-Dín abú al-Ajš, jenž se při lednové ofenzívě izraelské armády v pásmu Gazy stal jedním ze symbolů utrpení tamních civilistů, je kandidátem na Nobelovu cenu za mír. V pondělí to oznámilo belgické ministerstvo zahraničí. Pětapadesátiletému gynekologovi, který v minulosti bez rozdílu pomáhal palestinským i izraelským ženám, Belgie udělila čestné občanství.

Foto: Profimedia.cz

Izz ad-Dín abú al-Ajš

Článek

Otec osmi dětí, který vystudoval v Izraeli, se dva dny před vyhlášením příměří ocitl ve vysílání izraelské televize jen chvíli poté, co na jeho dům zaútočil armádní tank, přičemž zemřely jeho tři dcery ve věku 13 až 20 let a čtrnáctiletá neteř.

„Chci vědět, proč bylo ublíženo mým dcerám. Mělo by to pronásledovat (izraelského premiéra Ehuda) Olmerta po celý jeho život,“ plakal tehdy v telefonickém vstupu. Zároveň vyjádřil naději, že jeho dcery budou posledními oběťmi bojů v Gaze a jejich smrt přinese mír mezi Izraelem a Palestinci.

Izraelská armáda na jeho dům v Gaze zaútočila na základě údajného útoků ostřelovačů ze sousedního domu. Vojáci prý zaznamenali pohyb podezřelých osob v horním poschodí doktorova domu a usoudili, že jde o navaděče.

Al-Ajš popřel, že by v jeho domě byli nějací ozbrojenci, izraelské armádě nicméně vyjádřil vděk za vyšetření události. „Všichni děláme chyby a neopakujeme je,“ řekl s tím, že rodinná tragédie upevnila jeho odhodlání pracovat na míru mezi Palestinci a Izraelci. Plánuje založit nadaci na podporu vzdělání a zlepšení zdraví dívek a žen. Evropský parlament mu při tom nabídl spolupráci, Belgie mu za jeho mírovou iniciativu udělila čestné občanství.

Al-Ajšův dům 16. ledna zasáhly dvě izraelské střely. Al-Ajš dostal předtím od Torontské univerzity pracovní nabídku na tři roky a odjezd plánoval, jakmile boje utichnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám