Hlavní obsah

Palestinci vyhlásí nezávislý stát, pokud Izrael přistoupí k anexi části okupovaných území

– Ramalláh
Novinky,

Pokud připojí Izrael židovské osady na Západním břehu Jordánu, vyhlásí Palestinci nezávislý stát v hranicích před rokem 1967, tedy i na územích, kde stojí židovské osady, uvedl premiér Muhammad Ištaja. V případě anexe nechá padnout palestinskou samosprávu a propustí její úředníky i policisty, kteří dohlížejí na okupovaných územích na pořádek a vše padne na bedra Izraele.

Foto: Reuters

Palestinský premiér Muhammad Ištaja

Článek

Pokud Izrael přistoupí k anexi části Západního břehu Jordánu, kde stojí židovské osady, je to pro Palestince „existenční hrozba“ a bude to také vážné porušení dohod s Palestinskou samosprávou, uvedl Ištaja v úterý v Ramalláhu. Podle izraelského serveru YTN řekl, že současně vyhlásí Palestinci stát v hranicích před šestidenní válkou, po níž Izraelci obsadili Západní břeh Jordánu i pásmo Gazy.

Samospráva také v úterý kvůli hrozbě anexe výrazně seškrtala výdaje na veřejný sektor a služby.

Pokud by došlo k anexi, palestinská samospráva by omezila své aktivity a přestala by s provozováním škol, nemocnic a policejních stanic. „Palestinská samospráva by (po anexi) byla redukovaná na vykonavatele civilních funkcí, dělala by je jako agent izraelské okupace. Nebudu akceptovat roli poskytovatele služeb,“ zdůraznil palestinský představitel Husajn Šajch, který má na starosti vztahy s Izraelem a je současně blízkým spolupracovníkem předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

„Nejsme nihilisté nebo blázni a nechceme chaos. Jsme pragmatici. Nechceme, aby se věci dostaly do bodu, ze kterého se nelze vrátit. A anexe znamená ve vztazích s Izraelem, že není cesty zpět,“ uvedl Šajch.

Palestinci dali najevo, že ukážou Izraeli, co je to správa okupovaných území, protože po vypovězení bezpečnostních dohod bude Izrael odpovědný za životy více než dvou milionů Palestinců na Západním břehu Jordánu.

Trump navrhl vznik samostatného palestinského státu

Blízký a Střední východ

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prosazuje spolu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem nový mírový plán, podle něhož by Izrael připojil asi 30 procent okupovaných území na Západním břehu Jordánu a vznikl by okleštěný nezávislý palestinský stát, který by neměl ani propojené území.

Americký blízkovýchodní plán by mohl umožnit Izraeli další anexe

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám