Hlavní obsah

Organizace pro zákaz chemických zbraní bude moci ukazovat na pachatele

Členské státy ve středu schválily posílení pravomocí Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Mezinárodní organizace se sídlem v Haagu bude moci napříště označovat viníky chemických útoků, informovala agentura Reuters. Dosud mohla informovat jen o tom, kdy a kde k útoku došlo, vinu za použití chemických zbraní ale nikomu připisovat nemohla.

Foto: Ali Hashisho, Reuters

Vozidlo OSN převážející inspektory OPCW v Sýrii

Článek

Pro návrh, který na mimořádném zasedání OPCW předložila Británie, hlasovalo 82 členských států, 24 jich bylo proti. Ke schválení změny pravomocí organizace byla potřebná dvoutřetinová většina.

Podporu měl britský text od počátku od tří desítek států včetně USA i zemí Evropské unie, proti jeho přijetí se stavěly především Rusko, Sýrie či Írán, které tvrdily, že pravomoc určovat viníka naruší nezávislý charakter organizace.

Podle britského vyslance při OPCW Petera Wilsona bude nyní moci organizace říct nejen „kdy byly chemické zbraně použity, ale také kým”.

Británie se rozhodla navrhnout posílení pravomocí OPCW v souvislosti s nedávnými chemickými útoky v Sýrii, ale také s březnovým útokem na bývalého dvojitého britsko-ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji v jihoanglickém Salisbury. Podle Londýna byla při tomto útoku použita nervově paralytická látka novičok vyráběná v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu.

Do listopadu 2017 určoval vinu za chemický útok společný výbor OSN a OPCW. Mandát tohoto výboru nebyl ale na základě ruského veta v Radě bezpečnosti OSN prodloužen.

Reklama

Výběr článků

Načítám