Hlavní obsah
Online

Palestinští civilisté nejsou zodpovědní za hrůzný terorismus Hamásu, řekl Blinken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy a OSN vítají sobotní dočasné otevření přechodu Rafáh z Pásma Gazy do Egypta. Šéf americké diplomacie Antony Blinken vyzval „všechny strany“, aby  umožnily další přísun pomoci do Gazy. „Palestinští civilisté nejsou zodpovědní za hrůzný terorismus Hamásu a neměli by být nuceni trpět za jeho zvrácené činy,“ řekl Blinken.

Foto: Reuters

Izraelské tanky na hranicích s Pásmem Gazy

Článek

Po konzultacích s Izraelem přes Rafáh v sobotu do pásma projelo dvacet kamionů s humanitární pomocí, kterou má distribuovat OSN.

Izrael, který dál chystá pozemní operaci v Pásmu Gazy, v noci na sobotu pokračoval ve vzdušných úderech na palestinskou enklávu a také pozice ozbrojenců z Hizballáhu na jihu Libanonu. Země zároveň posiluje vojenskou přítomnost u svých severních hranic.

Vlády některých západních zemí, včetně USA, však podle listu The Times of Israel na izraelské vedení tlačí, aby kvůli rukojmím pozemní invazi do Gazy odložilo.

Desítky arabských obyvatel Izraele zatčeny za příspěvky na sociálních sítích

Mnoho arabských obyvatel Izraele bylo zatčeno za své příspěvky vztahující se k válce v Gaze na sociálních sítích. Nechybí mezi nimi ani známá zpěvačka a influencerka z Nazaretu Dalal Abu Amnehová. Zatknout ji měla policie v pondělí a ve středu byla propuštěna na kauci. Do pondělí má být v domácím vězení. Policisté uvedli, že její příspěvky mohly vyvolat násilí mezi jejími fanoušky. Příspěvek, který upoutal policii, zobrazoval palestinskou vlajku s arabským mottem: „Není vítěze krom Boha“. Izraelské bezpečnostní složky si její příspěvek vyložily jako povolání Palestinců do boje.

Tímto příspěvkem dnešní online reportáž ukončujeme a přejeme vám dobrou noc.

Izrael zesílí bombardování Gazy

Pozemní operace Izraele může být zase o něco blíže. Izraelská armáda oznámila, že od soboty zesílí bombardování Pásma Gazy v přípravě na další fázi ofenzivy proti tomuto území ovládanému palestinským radikálním hnutím Hamás.

Zesílíme bombardování Pásma Gazy, oznámil Izrael

V Londýně se sešlo asi sto tisíc propalestinských demonstrantů

Masové demonstrace na podporu Palestinců v Pásmu Gazy v sobotu zažil Londýn. Podle metropolitní policie se v britské metropoli sešlo „až sto tisíc“ propalestinských demonstrantů. Demonstranti s transparenty „Svobodu Palestině“ a „Přestaňte bombardovat Gazu“ se shromáždili u Mramorového oblouku.

Palestinští civilisté nejsou zodpovědní za hrůzný terorismus Hamásu, řekl Blinken

Spojené státy uvítaly sobotní otevření přechodu Rafáh z Pásma Gazy do Egypta. Šéf americké diplomacie Antony Blinken ale zároveň vyzval „všechny strany“, aby nechaly přechod otevřený a umožnily tak další přesun pomoci do Gazy. Informuje o tom BBC. „Řekli jsme jasně: Hamás nesmí zasahovat do poskytování této životně důležité pomoci,“ uvedl Blinken. Její distribuci v pásmu má na starosti OSN. „Palestinští civilisté nejsou zodpovědní za hrůzný terorismus Hamásu a neměli by být nuceni trpět za jeho zvrácené činy,“ dodal.

Na hranici s Libanonem se izraelští vojáci chystají na možné otevření severní fronty

Přímo na izraelské hranici s Libanonem se na případné otevření nové, severní fronty připravuje značné množství izraelských vojáků. Informuje o tom z místa reportérka BBC. Pole se mění v předsunuté operační základny, vojáci chystají dělostřelecké granáty a obrněná vozidla. Pokračuje také evakuace civilního obyvatelstva z obcí a měst podél libanonské hranice, včetně dvacetitisícového města Kirjat Šmona.

Mezi dvaceti kamiony, které vjely do Gazy, je i jeden s rakvemi

Jeden z dvaceti nákladních vozů, které překročily přechod Rafáh z Egypta do Pásma Gazy, převáží rakve. Informuje o tom BBC. V dalších jsou léky či pohonné hmoty.

Palestinské zdroje uvádějí, že při izraelském bombardování Pásma Gazy zemřelo od zahájení odvetné akce izraelské armády po teroristickém útoku na Izrael ze 7. října celkem 4137 lidí.

Zahrnují ale do tohoto počtu také desítky až stovky obětí z nemocnice Al-Ahlí, na niž patrně dopadla raketa odpálená hnutím Palestinský islámský džihád. Přesný počet obětí není znám.

Podle Izraele je nyní v Gaze 210 rukojmích

Podle mluvčího izraelské armády je v současné době drženo v Pásmu Gazy 210 rukojmích. Jejich rodinám izraelské úřady oficiálně potvrdily, že jejich příbuzní jsou drženi v zajetí. „Je naším úkolem vrátit je domů,“ dodal. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty americká matka a dcera Judith a Natalie Raananovy, které Hamás propustil v pátek večer, informuje izraelský zpravodajský web Ynetnews.

Izraelci mají urychleně opustit Egypt a Jordánsko

Izrael vyzval své občany, aby co nejdříve opustili Egypt a Jordánsko. Informuje o tom agentura AFP.

Izraelské úřady zvýšily varování pro Egypt (včetně Sinaje) a Jordánsko na 4. stupeň, který znamená „vysoké ohrožení“. Vyplývá z něj doporučení „necestovat do těchto zemí. Ti, kteří se tam nacházejí, by je měli co nejdříve opustit“.

Začátkem tohoto týdne byl podobně zvýšen stupeň varování pro Turecko. Také tamním izraelským občanům bylo doporučeno, aby odjeli, uvádí BBC.

U izraelské ambasády na Kypru došlo k výbuchu. Nezpůsobil škody

Nedaleko izraelského velvyslanectví ve Strovolosu na předměstí Nikósie došlo v sobotu brzy ráno k explozi. Výbuch nikoho nezranil ani nezpůsobil žádné škody, uvedl web Cyprus Mail. Asi 30 metrů od velvyslanectví byl nalezen kus kovu se stopami po výbušnině. Policie následně zadržela čtyři podezřelé ve věku od 17 do 21 let, všichni jsou syrské národnosti. V kufru vozu jednoho z nich policie nalezla dva nože a kladivo. Tento 21letý muž byl zatčen.

Egyptský prezident kritizoval civilní oběti

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí na začátku mezinárodní konference o konfliktu v Izraeli a v Pásmu Gazy tvrdě kritizoval civilní oběti konfliktu i blokádu Pásma Gazy ze strany Izraele.

Scholz: Příjezd prvních kamionů do Gazy je významný krok

Příjezd prvních kamionů s humanitární pomocí do Pásma Gazy je významný krok, míní německý kancelář Olaf Scholz. Podle OSN to ale nesmí být zároveň poslední konvoj s  pomocí.

Do Egypta dojel Guterres i šéf palestinské samosprávy

Na konferenci v Egyptě o situaci v Izraeli a Pásmu Gazy začínají přijíždět účastníci. Na místě je šéf palestinské samosprávy či generální tajemník OSN António Guterres.

Kamiony s humanitární pomocí začaly přejíždět přes Rafáh

Kamiony s humanitární pomocí začaly přejíždět přes hraniční přechod Rafáh z Egypta do Pásma Gazy, uvádí tiskové agentury s odkazem na egyptská média.

Do Káhiry přiletěl i Erdogan

Na summit do Káhiry o konfliktu mezi Izraelem a Palestinci přiletěl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jeho účast nebyla předem oznámena.

V Pásmu Gazy bylo zabito 17 členů UNRWA

Od začátku války mezi Izraelem a Hamásem bylo v Pásmu Gazy zabito 17 zaměstnanců Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám