Hlavní obsah

Izrael popřel zprávy o možném klidu zbraní v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jordánský list Al-Ghad s odvoláním na činitele Hamásu napsal, že v pondělí dopoledne začne v Pásmu Gazy platit klid zbraní mezi tímto teroristickým palestinským hnutím a Izraelem. Izrael to ale vzápětí podle listu Ha'arec popřel. Podle tohoto deníku ale byli příbuzní unesených Izraelců informováni o „významném pokroku“ ve vyjednáváních s Hamásem.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Izraelští vojáci v Pásmu Gazy

Článek

Podle činitele Hamásu by boje měly dočasně ustat v 11:00 místního času (10:00 SEČ), což by mělo umožnit propuštění alespoň části ze zhruba 240 rukojmích, které Hamás a další teroristické palestinské organizace v Gaze zadržují.

Jeden z izraelských činitelů klid zbraní ovšem podle listu Ha'arec popřel a prohlásil, že žádná taková dohoda neexistuje.

Tento deník s odvoláním na egyptský kanál Al-Rad dále uvedl, že izraelská skupina zastupující rodiny unesených osob informovala o pokroku ve vyjednávání o jejich propuštění. Jak ale tito zástupci dodali, o dohodě se stále jedná a může trvat „ještě několik dní“.

Náznaky dohody

Tomu, že se dohoda možná blíží, však v posledních dnech a hodinách naznačují zprávy médií a vyjádření politiků. V neděli o ní promluvil například i izraelský velvyslanec v USA Michael Herzog. Katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání, jehož země jednání pomáhá zprostředkovat, zase sdělil, že šance na dosažení dohody mezi Izraelem a Hamásem se zvýšila.

Podle listu The Washington Post (WP) by dohoda měla zahrnovat přerušení bojů na nejméně pět dnů a postupné propuštění minimálně 50 rukojmích.

Palestinské teroristické hnutí Hamás se rukojmích zmocnilo při nečekaném útoku na Izrael ze 7. října. Ten si vedle toho vyžádal na 1200 obětí, převážně civilistů. Izraelská masivní odveta připravila v Gaze o život na 13 tisíc lidí, taktéž převážně civilistů. Toto číslo ovšem nelze ověřit, jelikož pochází z palestinského ministerstva zdravotnictví, které spravuje Hamás.

Izrael a Hamás dosáhly předběžné dohody o pozastavení války. Má šest stran, píše WP

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám