Hlavní obsah

O propuštění rukojmí z lodě unesené Jemenci rozhodne Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje, že by se brzy dostala na svobodu posádka nákladní lodi Galaxy Leader unesená jemenskými Húsíi, je marná, uvedl vysoký filipínský diplomat Eduardo de Vega. Podle něj se nedá předpokládat, že by se dostala na svobodu dříve, než skončí válka v Gaze. Húsíové tvrdí, že podporují svými útoky na lodě v Rudém moře boj palestinského hnutí Hamás a to rozhodne o jejich propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Loď Galaxy Leader

Článek

„Loď i její posádka jsou nyní v rukou bratří z hnutí odporu Hamás a brigád Iz ad-Dína Kásama,“ řekl ve čtvrtek mluvčí Húsíů Nasir ad-Dín Amir. Loď je však stále v jemenském přístavu.

Sedmnáct filipínských námořníků, tři ukrajinští, dva bulharští, dva mexičtí a jeden Rumun jsou v zajetí už 116 dní, napsala stanice CNN. „Skutečností je, že se nemůže moc udělat, protože Húsíové nám řekli, že budou držet loď i s posádkou, dokud neskončí nepřátelství v Gaze,“ řekl de Vega, který má na filipínském ministerstvu zahraničí na starosti miliony Filipínců pracujících v zahraničí.

De Vega dodal, že Húsíové zřejmě také chtějí, aby byli výměnou za propuštěná rukojmí uznáni jako legitimní jemenská vláda, což je nepravděpodobné, protože představují jen jednu ze skupin žijících v Jemenu a podnikají teroristické útoky. „Bude obtížné pro jakoukoli vládu uznat někoho, kdo útočí na lodě na moři,“ uvedl de Vega. Podle něj není o čem jednat kromě zajištění dobrých podmínek pro rukojmí.

Po jejich únosu Húsíové řekli, že s nimi budou zacházet jako s hosty a poskytnou jim vše potřebné. De Vega uvedl, že někteří nabrali váhu a nic nenaznačuje, že by čelili násilí. Mohou psát dopisy a jednou týdně hovořit s příbuznými. „Myslím, že je v zájmu Húsíů s nimi zacházet dobře,“ řekl odborník na Jemen z Káhiry Muhammad Kasi. „Nechtějí o sobě vytvořit špatný obrázek,“ dodal.

Jemenští povstalci přeměnili unesenou loď v Rudém moři na turistickou atrakci

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám