Hlavní obsah

Jemenští povstalci přeměnili unesenou loď v Rudém moři na turistickou atrakci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemenští povstalci Húsíové přeměnili v turistickou atrakci nákladní loď Galaxy Leader, kterou zadrželi minulý měsíc v Rudém moři. Plavidla se zmocnili v domnění, že patří Izraeli, a jeho přeměnou na atrakci chtějí vyjádřit podporu palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy.

Húsíové udělali z unesené lodi Galaxy Leader turistickou atrakci Video: Reuters

 
Článek

Podle listu Daily Mail byly na lodi spatřeny skupiny mužů, jak si pořizují selfie a plavidlo si blíže prohlížejí. Fotografují také výhledy na moře nebo další osoby, jak se usmívají do objektivu a v ruce drží jemenskou vlajku.

Jiné záběry zachycují, jak motorové čluny přivážejí velké skupiny lidí, kteří pak šplhají po lodních žebřících, zatímco povstalci vyzbrojeni puškami obcházejí plavidlo. Na palubě je také vidět nasprejované slogany vyjadřující podporu teroristům z Gazy.

Izrael už dříve jakýkoli vlastnický vztah vůči Galaxy Leader popřel. Stejně tak odmítl, že by na palubě lodi byli izraelští občané.

Podle izraelské vlády se jedná o britskou loď, kterou si pronajala japonská společnost Nippon Yusen. Na palubě je 25 členů posádky, kterou tvoří pracovníci z Ukrajiny, Bulharska, Rumunska, Filipín a Mexika, které jemenští povstalci rovněž zadržují.

S Íránem spřízněná skupina podnikla v minulých týdnech několik raketových a dronových útoků zacílených na Izrael. Povstalci, kteří v zemi od roku 2015 válčí proti koalici vedené Saúdskou Arábií, se stali významnou vojenskou silou v regionu. Mají desetitisíce bojovníků a velký arzenál raket a ozbrojených dronů. Skupina ovládá sever Jemenu a jeho pobřeží Rudého moře.

Jemenští povstalci zadrželi loď v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám