Hlavní obsah

Napadená americká základna v Jordánsku neměla prostředky pro sestřelování dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vyšetřování útoku na odlehlou americkou základnu Tower 22 v Jordánsku, kde proíránskou milicí vypuštěný dron zabil tři americké vojáky a zranil 35 dalších, vyplynulo, že základna nebyla chráněná proti útokům ze vzduchu. Nebyl tam žádný systém, který by byl schopen dron sestřelit.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Základna Tower 22

Článek

Z prvních, dříve nepublikovaných zjištění plyne, že dron nebyl odhalen, protože letěl velmi nízko, řekl listu představitel americké armády, který má přístup k vyšetřování. Dodal, že základna nebyla vybavena zbraněmi, které by mohly sestřelovat drony, měla jen elektronické systémy, které je měly vyřadit z provozu.

„Bylo to kvůli tomu, že naprostá většina hrozeb a 99 procent útoků (proíránských milic) je proti zařízením v Iráku a v Sýrii,“ vysvětlil listu americký představitel. „Se zavedením změn ale nebudeme čekat, než bude vyšetřování úplné,“ doplnil.

List podotkl, že množství systémů C-RAM proti raketovým a minometným útokům je omezené a prioritně se umisťují na místa, kde se čeká větší hrozba.

Dron útočící v Jordánsku se schoval za americký stroj, zmatení vojáci ani nevystřelili

Blízký a Střední východ

I další americký představitel se domníval, že operátor letěl s dronem tak nízko, že stroj nešlo odhalit. Je to obvyklý způsob, jak proniknout nad chráněný cíl. Tato zjištění vyvrací předchozí tvrzení, že se íránský dron skryl za přilétající americký.

List The Washington Post upozorňuje, že útok vyvolává otázku, zda je Pentagon schopen držet krok při stále nových hrozbách, jimž čelí americké základny po útoku Hamásu na Izrael a následující válce v Pásmu Gazy.

Oblastní americké velitelství CENTCOM, zaměřené na region Blízkého východu, listu odmítlo odpovědět na otázku, zda útočníci mohli vědět o omezených schopnostech obrany základny. „Z důvodů operační bezpečnosti nechceme probírat specifická silová obranná opatření,“ uvedla mluvčí CENTCOM Sabrina Singhová.

Základna Tower 22 se nachází na jordánském území nedaleko hranic s Irákem a Sýrií. Slouží jako zásobovací stanoviště pro základnu Tanf v Sýrii, která leží poblíž klíčové silnice spojující Teherán s Damaškem a po níž proudí vojenská podpora z Íránu syrskému režimu Bašára Asada.

Při útoku, k němuž došlo v neděli 28. ledna časně ráno, byla zasažena kasárna, kde spalo na 350 vojáků.

Biden slíbil odpověď na smrt tří vojáků v Jordánsku. Republikáni ho viní, že je měkký

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám