Hlavní obsah

Dron útočící v Jordánsku se schoval za americký stroj, zmatení vojáci ani nevystřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dron, který v neděli zasáhl americkou základnu v Jordánsku, přiletěl k cíli ve stejný čas jako vracející se americký bezpilotník. To způsobilo na základně Tower 22 zmatek, podle agentury AP se vojáci vůbec nepokusili cizí dron sestřelit

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Snímek americké základny Tower 22 v Jordánsku

Článek

Útočníci podle deníku The Wall Street Journal svůj dron vyslali z Iráku. Kvůli současnému návratu amerického bezpilotníku vojáci nedokázali ihned vyhodnotit, zda jde o nepřátelský objekt, píše list s odvoláním na své zdroje. Agentuře AP zase informovaní činitelé řekli, že vojáci na základně se v důsledku zmatku vůbec nepokusili cizí dron sestřelit.

Mluvčí Bílého domu John Kirby na pondělním brífinku nechtěl tyto informace komentovat. Také se nechtěl vyjadřovat k možným variantám americké reakce poté, co prezident Joe Biden v neděli slíbil, že jeho vláda na útok odpoví. Kirby sdělil, že šéf Bílého domu už o této věci dvakrát jednal s týmem zodpovědným za národní bezpečnost a že „to uděláme podle vlastního harmonogramu“.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

John Kirby na tiskové konferenci v Bílém domě (29. ledna 2024)

Nedělní útok byl nejnovějším ze série více než 150 podobných akcí různých militantních skupin, kterým čelily americké jednotky na Blízkém východě od loňského října. Terčem byla tentokrát malá základna označovaná jako Tower 22 u hranice Jordánska se Sýrií, která je součástí mezinárodní protiteroristické operace.

Až dosud se tyto útoky obešly bez úmrtí Američanů. V neděli ale zahynuli tři američtí vojáci a 34 jich utrpělo zranění, a tak se od Bidenovy vlády nyní očekává ostrá reakce. Washington ale zároveň nechce riskovat další prohloubení krize na Blízkém východě, kde už se Američané dostali do konfliktu s Húsíi v Jemenu, tedy další skupinou napojenou na Írán. „Nechceme další válku, nechceme situaci eskalovat,“ řekl Kirby.

Biden slíbil odpověď na smrt tří vojáků v Jordánsku. Republikáni ho viní, že je měkký

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám