Hlavní obsah

Mušaraf prý ustoupí opozici a odejde z čela armády

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf má v plánu odstoupit z vedení armády a stát se civilní hlavou státu. Chce tak odpovědět svým kritikům, podle kterých by v říjnu neměl být znovu zvolen na post prezidenta, protože stojí v čele jak země, tak ozbrojených sil. Agentuře Reuters to řekl senátor Mušahíd Husajn Sajíd, předseda vládní strany Pákistánská muslimská liga (PML).

Článek

"Očekáváme, že po svém znovuzvolení příští měsíc, s boží pomocí, generál Mušaraf složí svou prezidentskou přísahu jako civilní prezident do 15. listopadu," uvedl Sajíd. V půli listopadu mu vyprší jeho mandát.

Mušarafovo rozhodnutí je považováno za vítězství expremiérky Benazír Bhuttové, která je momentálně v exilu. Ta uvedla, že jakákoliv dohoda na rozdělení moci s Mušarafem bude záležet na tom, jestli se stane civilním prezidentem. Na oplátku by mu pomohla, aby byl opět zvolen do čela země.

Expremiérčina Pákistánska lidová strana v pátek uvedla, že Bhuttová se po více než osmiletém exilu vrátí 18. října do země.

Opozice chce nejdříve volby do parlamentu

Mušaraf, který je spojencem USA ve válce proti teroru, je velitelem armády a prezidentem od roku 1999, kdy převratem získal prezidentské křeslo. Proti tomu protestuje opozice.

Nejvyšší soud se zabývá šesti peticemi, které kritizují Mušarafovo případné znovuzvolení. Byly sepsány mimo jiné největší muslimskou stranou v zemi Džamát Islámi a sdružením právníků. Podle nich by před prezidentskými volbami měly proběhnout volby do parlamentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám