Hlavní obsah

Mise pozorovatelů v Sýrii se rozpadá, násilnosti pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ze Sýrie odjíždějí další pozorovatelé mise Ligy arabských států. Poté, co se své zástupce rozhodla stáhnout v neděli Saúdská Arábie, oznámily podobný krok i další státy Perského zálivu.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Konflikt v Sýrii se táhne téměř rok.

Článek

O odjezdu delegátů informovala v pondělí Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu, informovala ČTK. Ze Sýrie odejdou zástupci Kuvajtu, Kataru, Bahrajnu, Ománu a Spojených arabských emirátů.

Jen pár hodin předtím stáhla své pozorovatele Saúdská Arábie s tím, že vláda syrského prezidenta Bašára Asada pokračuje v represích vůči obyvatelstvu. Násilnosti v Sýrii začaly loni v březnu a vyžádaly si přes 5000 mrtvých. Konec je v nedohlednu.

Monitorovací mise Ligy arabských států má nicméně pokračovat, shodli se v neděli její zástupci.

Rusko prodává Asadovi stíhačky

Nadále pokračuje i snaha Západu odsoudit rezolucí Rady bezpečnosti OSN syrské represe. Rusko je však proti. Navíc podle listu Kommersant podepsalo s Damaškem smlouvu o dodávce 36 bojových letadel Jak-130 pro syrské letectvo.

Ruský tisk nedávno upozornil, že Moskva zůstává důležitým dodavatelem zbraní režimu Bašára Asada. Tento měsíc dorazila do Sýrie i loď se zbrojním materiálem. Její posádka při nucené zastávce na Kypru slíbila, že kurs změní, ale nestalo se.

Reklama

Výběr článků

Načítám