Hlavní obsah

Ministryně zahraničí EU Ashtonová navštívila Gazu

Novinky,
Jeruzalém/Moskva
Aktualizováno

Před pátečním jednáním „blízkovýchodního kvarteta“ v Moskvě, kterého se účastní USA, Rusko, EU a OSN, horečně roste snaha oživit jednání mezi Palestinci a Izraelem. Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová bude nejen mluvit s izraelským prezidentem Šimonem Peresem a palestinským premiérem Salámem Fajjáadem, ale také navštívila i pásmo Gazy ovládaného radikálním Hamásem.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Ministryně EU Astonová (uprostřed) v centru pro rozdělování humanitární pomoci v Gaze

Článek

Ashtonová při návštěvě v palestinském pásmu Gazy odsoudila "všechny formy násilí". Vyjádřila se tak v souvislosti s útokem palestinských extremistů, jejichž raketa vypálená z pásma Gazy na Izrael krátce po jejím příjezdu zabila jednoho člověka. Evropská politička v rámci svého několikahodinového pobytu zamířila nejdříve do centra distribuce potravin Agentury OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA). Se zástupci Hamásu žádné setkání plánované nemá.

Návštěva Ashtonové v Gaze budí největší zájem, uvádí BBC. Od té doby, co ji ovládl Hamás, navštívili Gazu jen dva evropští ministři zahraničí. Většině zahraničních představitelů Izrael nedává povolení Gazu navštívit, protože Hamás považuje za teroristickou organizaci. Ashtonová je získala,

OSN návštěvu Ashtonové v Gaze vítá, protože má obavy, že stávající izraelská blokáda pásma dále zhoršila situace tamních obyvatel žijících v bídě a chudobě.

Hektická snaha obnovit jednání

Ve středu už Ashtonová jednala s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a na společné konferenci s izraelským ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem sdělila, že se Izrael musí okamžitě vrátit k jednáním, uvedla BBC.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ministryně zahraničí EU Ashtonová s izraelským ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem

Snaha obnovit po více než roce alespoň nepřímé rozhovory mezi Izraelem a Palestinci, které měly zprostředkovávat Spojené státy, minulý týden zkrachovala. Během návštěvy amerického viceprezidenta Joe Bidena, který o jejich zahájení usiloval, vyhlásil Izrael, že v okupované části východního Jeruzaléma postaví 1600 bytů pro ortodoxní Židy. [celá zpráva]

Palestinci přitom požadují, aby Izrael pozastavil veškerou výstavbu na okupovaných územích. Východní Jeruzalém, který Izrael anektoval, chtějí mít jako hlavní město svého budoucího státu.

Od pátečního jednání "blízkovýchodního kvarteta", kterého se bude účastnit kromě Ashtonové i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, se ale nečeká žádný posun, nikdo nemá páky ani na Izrael, ani na Palestince, píše ČTK. O Blízkém východě má v Moskvě jednat i ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, která ve středu přicestovala do ruské metropole.

Reklama

Výběr článků

Načítám