Hlavní obsah

Loď se v Suezském průplavu vzpříčila kvůli prachové bouři

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Kapitán lodi Ever Given, která ve středu ucpala Suezský průplav, tvrdí, že na vině byla prachová bouře. Potvrdila to správa kanálu. Loď o výtlaku 224 000 tun se v nejužší části kanálu vzpříčila a zcela zastavila provoz. Odpoledne se s ní podařilo pootočit, takže kolem ní mohou proplouvat menší plavidla, není ale jasné, kdy se podaří kanál plně splavnit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří nákladní loď zablokovala Suezský průplavVideo: Reuters

 
Článek

„Kontejnerová loď Ever Given o výtlaku 224 000 tun plující pod panamskou vlajku z Číny do Rotterdamu narazila na dno v úterý brzy ráno v novém průplavu poté, co ztratila možnost manévrovat kvůli silným větrům a prachové bouři,“ uvedl ve středu Úřad pro Suezský průplav ve svém prohlášení. Vítr měl rychlost až 40 uzlů (76 km/h).

Foto: Reuters

Uvolňování lodi Ever Given, která zablokovala Suezský průplav

Také provozovatel Evergreen Marine tvrdí, že loď byla zasažena silným nárazem větru, takže se trup odklonil a narazil na dno a loď se pak celá stočila napříč průplavem a zablokovala jej. Loď je dlouhá 400 metrů a 59 metrů široká, ovšem byla naložená do výšky kontejnery, takže byla citlivější na nárazy větru.

Kolaps v Suezském průplavu. Zablokovala ho zaseknutá obří loď

Ekonomika

Osm remorkérů už ve středu dokázalo loď otočit, ovšem stále není jasné, kdy se ji podaří dostat z kanálu pryč. Provoz je v něm nadále omezen a úřad otevřel i starý průplav vedle nového z roku 2015, jímž proplouvá denně 50 lodí, aby se zmenšila fronta čekajících plavidel. Ovšem starším mohou proplouvat jen menší lodě.

Přes Suezský průplav prochází asi 12 procent světového obchodu. Výrazně zkracuje cestu lodí z Indie a Číny do Evropy, protože se nemusí obeplouvat Afrika.

Foto: Handout, Reuters

Odtahovaná loď Ever Given

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám