Hlavní obsah

Loď s ukrajinským obilím prošla v Turecku kontrolou a míří do Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladní loď Razoni, která přepravuje ukrajinské obilí, vplula ve čtvrtek do Dardanelské úžiny a pokračuje ve své cestě do Libanonu. Loď ve středu prošla v Istanbulu úspěšně kontrolou před vstupem do Bosporské úžiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inspektoři v Turecku kontrolují ukrajinské obilíVideo: Reuters

 
Článek

Razoni opustila přístav v ukrajinské Oděse v pondělí ráno s 26 527 tunami obilí. Ve středu ráno musela projít kontrolou před vplutím do Bosporu, kterou provedl tým složený ze zástupců Ukrajiny, Ruska, OSN a Turecka.

Její cestě do Libanonu už nic nebrání. Do Tripolisu by Razoni měla doplout v neděli kolem 10:00.

Z Oděsy vyplula první loď s ukrajinským obilím

Evropa

Dodávku obilí zprostředkovalo Turecko ve spolupráci s OSN na konci července. V Istanbulu bylo vytvořeno monitorovací centrum, které má dohlížet na plnění těchto podmínek.

Kvůli ruské agresi je v ukrajinských přístavech podle Kyjeva zablokováno na 20 až 25 milionů tun obilí. Některé přístavy zaminovaly ukrajinské jednotky kvůli obavám z vylodění ruských sil, přepravní trasu ohrožují i operace ruského námořnictva.

Ukrajina patří mezi hlavní světové exportéry obilí, na dodávkách jsou závislé některé chudší země v Africe a na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám