Hlavní obsah

Livniová chce jako premiérka Izraele pokračovat v jednáních s Palestinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrelská ministryně zahraničí Cipi Livniová je odhodlána pokračovat v mírových rozhovorech s Palestinci. Prohlásila to v neděli ve svém prvním projevu poté, co byla pověřena vytvořením příští izraelské vlády.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová pověřená sestavením nové vlády

Článek

"Annapolis bude pokračovat," řekla v narážce na mírovou konferenci, která se konala loni v listopadu pod záštitou Spojených států v tomto americkém městě. "Nedovolme, aby se nám do cesty postavily politické změny," poznamenala.

Izraelský prezident Šimon Peres vyzval v září Livniovou, aby do 42 dnů po rezignaci dosavadního premiéra Ehuda Olmerta vytvořila novou vládu. Olmert, který odstoupil před dvěma týdny v souvislosti s podezřením z účasti v korupčním skandálu, zatím zůstává v úřadu, dokud nová vláda nevznikne, ať už na základě koaliční dohody nebo z nových voleb.

Právě Olmert zahájil nynější mírová jednání s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem.

Izraelští i palestinští vůdcové pochybují, že mohou dosáhnout cíle, o nějž usiluje Washington, totiž uzavřít rámcovou mírovou dohodu do konce letošního roku. Tedy ještě před koncem mandátu prezidenta George Bushe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám