Hlavní obsah

Libyjská armáda nalezla 2,5 tuny přírodního uranu, jehož zmizení ohlásila MAAE

Libyjská armáda ve čtvrtek oznámila, že nalezla barely s přibližně 2,5 tuny přírodního uranu, jejichž zmizení ve středu ohlásila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi

Článek

Podle představitele libyjské armády byl pohřešovaný radioaktivní materiál objeven přibližně pět kilometrů od uložiště na jihu země, kde měl být skladován.

Zástupci MAAE při úterní inspekci podle šéfa agentury Rafaela Grossiho zjistili, že deset barelů obsahujících přibližně 2,5 tuny přírodního uranu ve formě uranového koncentrátu, o kterých Libye tvrdila, že jsou uskladněné na daném místě, se na tomto místě nenachází.

„Barely byly nalezeny sotva pět kilometrů od místa, kde byly na jihu Libye uloženy,“ uvedl ve videozáznamu generál libyjské armády Chálid Mahdžúb.

Libye měla v minulosti k dispozici zásoby chemických zbraní a radioaktivního materiálu.

O bývalém prezidentovi Muammaru Kaddáfím bylo například známo, že měl zásoby vojenského plynu yperitu i uranového koncentrátu, který slouží jako základ k výrobě obohaceného uranu.

V Libyi panuje chaos od pádu diktátora Kaddáfího v roce 2011. Podle plánu OSN se v zemi měly v prosinci 2021 uskutečnit volby, což se ale nestalo. O moc v zemi léta bojují znesvářené administrativy podporované spřízněnými milicemi.

V Libyi zmizelo 2,5 tuny přírodního uranu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám