Hlavní obsah

Letiště v Izraeli upustí od prohlídek arabských pasažérů

Novinky, Ha'arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelská bezpečnostní služba Šin Bet brzy zavede na izraelských letištích nový systém kontroly založený na moderních technologiích. Podle mluvčího služby tak už nebudou na izraelských letištích potřeba dosud praktikované osobní kontroly cestujících arabského původu. Informoval o tom izraelský list Ha'arec.

Článek

Jakmile budou nová zařízení uvedena do provozu, měli by stejnými kontrolními procedurami až na výjimečně závažné případy procházet židovští i arabští pasažéři. Systém by měl být spuštěn v létě. Jeho zavedení bude prý drahé, celkovou částku ale zástupce bezpečnostní služby odmítl sdělit.

Bezpečnostní prohlídky na Ben Gurionově mezinárodním letišti u Tel Avivu jsou častým terčem kritiky Arabů, kteří je pokládají za degradující. Zpráva Arabské asociace pro lidská práva se sídlem v Nazaretu hovoří o časté diskriminaci cestujících arabského původu bezpečnostními službami na izraelských letištích.

"Hovoříme tady o časté degradaci arabských pasažérů, která způsobuje velký hněv a frustraci," řekla poslankyně parlamentu Nadia Hiluová a dodala: "Nenechám to tak, dokud se to nevyřeší."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám