Hlavní obsah

Katarský návrh na osvobození rukojmích: Izrael nechá odejít vůdce Hamásu do exilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katarští zprostředkovatelé přednesli zástupcům Izraele nový návrh na zajištění svobody pro rukojmí, které teroristé z Hamásu zadržují. Podle něj by Izrael výměnou za propuštění všech zadržovaných nechal odejít vůdce Hamásu do exilu a stáhl se z Pásma Gazy, informoval list The Jerusalem Post.

Foto: Profimedia.cz

Izraelci se modlí za návrat rukojmích zajatých Hamásem u Zdi nářků (oficiálně Západní zdi) v Jeruzalémě

Článek

Pokud by se vyjednavači zainteresovaných stran dohodli a návrh přijali, rukojmí by Hamás podle The Jerusalem Post propouštěl postupně.

Fórum rodin rukojmích a pohřešovaných v reakci na katarský návrh požadovalo, aby izraelský válečný kabinet schválil jakoukoli dohodu, která by vedla k propuštění zajatců.

Rukojmí zažívají peklo, uvedla jedna z již propuštěných IzraelekVideo: AP

„Jsou v rukou teroristů již téměř sto dní a trpí v tunelech Hamásu bez dostatečného množství jídla a vody. Nedostává se jim základního, život zachraňujícího lékařského ošetření a jejich stav se každým dnem zhoršuje,“ připomnělo fórum.

Herec ze známého seriálu byl při bojích v Gaze těžce raněn

Kultura

Podle listu se v úterý vrátil vysoký představitel izraelské armády z jednání v Egyptě. Předmětem jednání na žádost administrativy amerického prezidenta Joea Bidena mělo být mimo jiné zvýšení humanitárních dodávek do Pásma Gazy.

Izraelci zahájili válku s Hamásem poté, co 7. října 2023 zaútočil na židovský stát, zabil na 1200 lidí a dalších zhruba 240 unesl do Pásmy Gazy.

Více než stovku z nich teroristé propustili koncem listopadu při doposud jediném krátkodobém příměří, většinou výměnou za palestinské vězně zadržované v Izraeli.

Izrael se bojí, že Hamás zkusí propašovat rukojmí z Gazy. Jeho agenti v cizině jsou ve střehu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám