Hlavní obsah

Izrael se bojí, že Hamás zkusí propašovat rukojmí z Gazy. Jeho agenti v cizině jsou ve střehu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na egyptském Sinajském poloostrově a také v Libyi a Súdánu operují izraelské zvláštní jednotky a zpravodajské služby, které se obávají, že se palestinské teroristické hnutí Hamás pokusí tajně vyvézt izraelská rukojmí z Pásma Gazy. Ve své čtvrteční zprávě, na kterou upozornil zpravodajský web The Times of Israel, to napsal libanonský deník Al-Akbar.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy. Ilustrační foto

Článek

List, který má blízko k islamistickému hnutí Hizballáh, s odvoláním na své informované zdroje uvedl, že Izrael obzvlášť znepokojuje možnost, že se Hamás poté pokusí dopravit rukojmí do Íránu nebo Libanonu.

Ve zprávě se rovněž uvádí, že Izrael požádal Egypt, aby mu umožnil působit také na egyptské straně hranice s Pásmem Gazy. Chce se tak ujistit, že tam nejsou žádné tunely, které by Hamás mohl využít k pašování rukojmí nebo vlastních vůdců z Pásma Gazy.

Propuštěná izraelská rukojmí popsala dva měsíce v zajetí Hamásu

Blízký a Střední východ

Ačkoli není jasné, zda Káhira k něčemu takovému svolila, Egypt ujistil Izrael, že na svém území nezaznamenal žádnou aktivitu Hamásu a že je ochoten prověřit všechna místa, která Izrael označí, píše libanonský list.

Ozbrojenci Hamásu, který USA a EU označují za teroristickou organizaci, i dalších islamistických skupin vtrhli loni 7. října do jižního Izraele, kde povraždili na 1200 lidí a zhruba 240 unesli do Pásma Gazy jako rukojmí. Během dosud jediného dočasného příměří na konci listopadu jich Hamás 105 propustil, většinou výměnou za palestinské vězně, přes 130 unesených však zůstává už přes tři měsíce zadržováno v Pásmu Gazy, někteří z nich jsou zřejmě po smrti.

Palestina by mohla být v budoucnu demilitarizovaná a pod zárukami NATO či OSN, prohlásil Sísí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám