Hlavní obsah

Kaddáfího syn je v Libanonu ve vazbě, o jeho vydání usilují Libyjci i Syřané

– Bejrút

Ve vazbě v Libanonu zůstává syn někdejšího libyjského vůdce Hannibal Kaddáfí. Libyjští zástupci, kteří v Bejrútu vyjednávali o jeho vydání, Libanon v úterý večer spěšně opustili kvůli své bezpečnosti. Kaddáfí se ocitl ve vazbě poté, co ho začátkem měsíce unesla neznámá skupina a předala úřadům.

Foto: Profimedia.cz

Hannibal Kaddáfí

Článek

O vydání Kaddáfího vyjednávali v Bejrútu zástupci mezinárodně uznávaného libyjského ministerstva spravedlnosti se sídlem v Tobrúku. Svoji misi ale museli předčasně ukončit poté, co se jim dostalo informace od libanonské bezpečnosti, že jsou v ohrožení, řekl agentuře AP nejmenovaný člen libanonského aparátu.

Podle dalšího zdroje jednali Libyjci v úterý s libanonským ministrem spravedlnosti a žádali o vydání Kaddáfího v souvislosti se zločiny spáchanými za vlády jeho otce Muammara Kaddáfího.

Libanonské úřady už podle AP odmítly také syrskou žádost o vydání Hannibala Kaddáfího do Damašku, kde údajně žil po svržení režimu v Libyi v roce 2011.

Kaddáfí se ve vazbě ocitl poté, co ho počátkem prosince unesla zatím neznámá skupina a následně ho předala úřadům. Je vyslýchán kvůli zmizení libanonského šíitského duchovního Músy Sadra během cesty do libyjského hlavního města Tripolisu v roce 1978. Kaddáfímu, který byl pátým synem někdejšího libyjského vůdce, byly tehdy tři roky.

Libanonští vyšetřovatelé v té souvislosti s únosem Hannibala Kaddáfího zadržují bývalého poslance Hassana Jakúba, jehož otec byl jedním ze dvou společníků unesených společně s klerikem Sadrem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám