Hlavní obsah

Jsem připravena čelit obvinění z terorismu, říká Britka, která utekla k IS

Novinky, mso
Damašek

Shamima Begumová stále věří v možnost návratu do Spojeného království. Žena, která v roce 2015 odjela do Sýrie a provdala se za bojovníka Islámského státu, je dokonce připravena čelit obviněním z terorismu a chce prokázat svou nevinu. O britské občanství přišla před dvěma lety, její návrat označují britské soudy jako bezpečnostní riziko.

Foto: Profimedia.cz

Shamima Begumová během rozhovoru ze syrského detenčního zařízení al-Roj

Článek

Begumová, která pobývá v detenčním zařízení al-Roj v Sýrii, odmítá, že by měla jakýkoli podíl na přípravě teroristických útoků. „Jsem ochotna jít k soudu a čelit lidem, kteří tato tvrzení vypouští z úst, protože vím, že jsem neudělala nic kromě toho, že jsem v Islámském státu byla matkou a manželkou,“ řekla pro ITV.

Nyní 22letá žena bangladéšského původu dodala, že se provinila pouze tím, že byla „dost hloupá a připojila se k IS“. Prostřednictvím rozhovoru žádala o odpuštění lidi, kteří kvůli teroristickým útokům přišli o své blízké.

Britský soud nařídil vrátit občanství třem lidem, kteří odešli do IS. Mohou se vrátit

Evropa

„Omlouvám se, jestli jsem někoho urazila tím, že jsem přišla do Sýrie, nebo tím, co jsem řekla,“ kála se.

Právníci Begumové nařkli britské soudy z rasismu vůči své mandantce. Vláda Spojeného království z Begumové, která v Sýrii porodila tři děti a o všechny přišla, podle jejich slov dělá obětního beránka a ženu bez státní příslušnosti.

Novorozený syn mladé Britky, co utekla k IS, zemřel

Blízký a Střední východ

Begumová o britské občanství přišla v roce 2019 ve svých 19 letech. Bangladéš tvrdí, že nikdy neměla ani jeho občanství, ačkoli se narodila bangladéšským rodičům.

Nejvyšší soud v únoru letošního roku rozhodl, že Begumová nemá právo na návrat do Británie, čímž zvrátil rozhodnutí odvolacího soudu, který uvedl, že mimo Británii se Begumová nemůže dočkat spravedlivého procesu.

Odvolací soud v březnu letošního roku nařídil vrátit občanství dalším třem lidem, kteří odešli do Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám