Hlavní obsah

Jen jsem plnil rozkaz, vinu nenesu. Eichmann se před popravou hájil v dopise prezidentovi

Jeruzalém

Nacista Adolf Eichmann, strůjce holokaustu, který organizoval zatýkání, přesuny a vraždění šesti miliónů Židů v koncentračních táborech, protestoval proti svému odsouzení k smrti izraelským soudem. Ve svém odvolání prohlašoval, že je nevinný a za hrůzy holokaustu nebyl zodpovědný. Izrael nyní dokument zveřejnil.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Eichmann u soudu v Izraeli

Článek

Eichmann, který se účastnil konference nacistů u jezera Wannsee v roce 1942, na níž bylo rozhodnuto o vyhlazení Židů v Evropě, po svém odsouzení poslal koncem května 1962 vlastnoručně psaný třístránkový dopis tehdejšímu izraelskému prezidentovi Jicchaku Ben Cvi. Byl přesvědčen, že soudci se „zásadně mýlili“ v tom smyslu, že nebyli s to vcítit se do válečné atmosféry a situace, v níž musel Eichmann plnit úkoly.

„Není pravda, že já sám jsem byl perzekutor při pronásledování Židů,” psal Eichmann izraelskému prezidentovi. Jako dříve se hájil, že pouze jednal podle rozkazu: „Nebyl jsem odpovědným vůdcem, a jako takový se necítím vinen.“

Připustil však, že byl „svědkem nevyslovitelných hrůz“ vůči Židům, a označil je za „nejhorší zločiny“.

Závěr Eichmannova dopisu

Eichmann po válce uprchl do Jižní Ameriky, kde ho vystopovala izraelská tajná služba Mossad a unesla ho. Soud v Izraeli ho odsoudil k smrti. Prvního června 1962 ho pověsili. Byl to první a zatím také poslední oficiálně vykonaný rozsudek smrti v dějinách novodobého Izraele.

Reklama

Související články

Stovky nacistů zůstávají na svobodě

Sedmdesát let po holocaustu by měly být pohnány před soud ještě stovky viníků, kteří se podíleli na nacistických zločinech. Prohlásilo to Centrum Simona...

Výběr článků

Načítám