Hlavní obsah

Eichmann žádal po Adenauerovi, aby se směl vrátit do Německa

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt holocaustu Adolf Eichmann nesnášel dobře poválečný exil v Jižní Americe a chtěl se vrátit do rodného Německa. Z Argentiny odeslal čtyři roky před svým zadržením izraelskými agenty žádost německému kancléři Konradu Adenauerovi, aby se směl vrátit. Adenauer navíc později zvažoval ovlivnit izraelského soudce, před nímž Eichmann stanul, aby mohl ochránit bývalé nacisty, kteří v jeho vládě sloužili.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Eichmann

Článek

Eichmannův dopis nalezla v archivu hamburská historička Bettina Stangnethová, úvahy o ovlivnění soudce jsou obsaženy v dokumentech, které dosud Spolková zpravodajská služba BND tajila. Dokumenty BND již dříve odhalily, že západoněmecká zpravodajská služba znala už v roce 1952 Eichmannův úkryt, ale tajila ho. [celá zpráva]

„Je načase, abych vystoupil z anonymity. Nevím, jak dlouho mi osud dovolí žít, ale vím, že někomu musí být dovoleno, aby nastupující generaci vysvětlil, co se stalo. Mělo by se to vysvětlit. Musel jsem v těch letech z velké části řídit a vést ten komplex. (...) Jméno – Adolf Eichmann. Povolání: SS Obersturmbannführer,“ napsal v roce 1956 Eichmann německému kancléři.

Eichmann tehdy žil na statku v argentinském Joaquín Gorina pod jménem Ricardo Klement. Za války z velitelství gestapa v Berlíně organizoval transporty miliónů lidí, především Židů, do vyhlazovacích táborů. Z nedávno zveřejněného svědectví vyplývá, že v exilu, kde nebyl šťastný, litoval, že nacisté za války nezabili více Židů než "jen" téměř šest miliónů. [celá zpráva]

Nacisté ve vládě i po válce

Adenauer byl podle americké CIA „na pokraji hysterie“, neboť jeho vláda byla plná vysoce postavených nacistů, napsal magazín Der Spiegel. Mezi nimi byl i jeho klíčový poradce Hans Globke, jenž se podílel na tvorbě rasových zákonů Třetí říše.

Kancléř se obával, že by na ně Eichmann mohl veřejně ukázat prstem. I proto před procesem s hlavním architektem holocaustu zvažoval podplatit předsedajícího izraelského soudce Gabriela Bacha, který z Německa s rodinou před nacisty uprchl v roce 1938. Adenauer chtěl vědět, co se Eichmann chystá u soudu říct.

Podle Spiegelu němečtí agenti s Bachem konzultovali znění závěrečné řeči žaloby. Není jasné, zda byl úplatek nabídnut, Bach jakékoliv ovlivňování popřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám