Hlavní obsah

Jemenský prezident ukázal v televizi svá zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Zraněný jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih se v pátek poprvé od červnového atentátu objevil na veřejnosti. Jemenská televize odvysílala jeho projev z nemocnice. Na tvářích byly patrné stopy po popáleninách a rukama v obvazech ani nebyl schopen pohybovat, uvedla BBC.

Článek

Sálih uvedl, že od atentátu z 6. června prodělal úspěšně víc než osm operací.

„Kvůli incidentu jsem měl popáleniny. Mnoho operací ale také prodělali předseda parlamentu, premiér, jeho zástupce a guvernér Saná. Zraněno bylo více než 87 lidí,“ řekl v projevu ze saúdskoarabské nemocnice.

Při atentátu bylo podle BBC zabito celkem sedm osob. Podle ČTK zahynulo 11 osob a dalších 124 lidí bylo zraněno.

Podle vyšetřovatelů v mešitě explodovalo velké množství trinitrotoluenu. Původně se tvrdilo, že mešita byla ostřelována. [celá zpráva]

Sálih útok odsoudil slovy: „Nesprávně chápou demokracii."

Sálih se nevyjádřil k dalšímu politickému vývoji v zemi. V minulosti ale opakovaně odmítal odstoupit, i když původně na odchod přistoupil. [celá zpráva]

Dlouhodobě se spekuluje o jeho návratu, pozorovatelé to ale považují v současné době za nepravděpodobné.

Sálih stojí v čele země od roku 1978, kdy se Jemen sjednotil. Situace v zemi je komplikovaná, kromě opozice zde ještě působí vzbouřenecké šíitské skupiny podporované Íránem a má tam také své základny al-Káida, která se snaží současnou situaci využít pro rozšíření své moci [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám