Hlavní obsah

V Jemenu zasáhli prezidenta při ostřelování jeho paláce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Granáty v pátek zasáhly prostor prezidentského paláce v jemenském hlavním městě Saná, kde pokračují střety mezi vládními vojsky a kmenovou milicí Hašídů, uvedla BBC. Prezident Alí Abdalláh Salíh byl zraněn lehce na hlavě, stejně jako vicepremiér a předseda parlamentu, uvedla televize Al-Arabíja.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z prezidentského paláce v Jemenu stoupá dýmVideo: Reuters

 
Článek

Prezident utrpěl lehká zranění. Nepotvrdilo se tvrzení opoziční televize, že byl zabit. Popřela to vláda i primátor.

Podle Al-Arabíje je v kritickém stavu předseda parlamentu Jahja Rai. Zabiti byli tři strážci a imám vedoucí páteční modlitby.

Agentura AFP citovala mluvčího Sálihova vládního Všeobecného lidového kongresu Tárika Šamího, podle něhož granáty mířily na mešitu, která se nachází v areálu prezidentova paláce. Mešitu zasáhly dva granáty.

"Amharové překročili  červenou linii." řekl.

Před ostřelováním prezidentského paláce byl zasažen na jihu Saná dům, kde žije šajch Hamíd Ahmar, bratr šajcha Sadika Ahmara, který vede vzbouřence. Sadik Ahmar popřel, že by jeho milice útočily na palác prezidenta.

Sadik vede konfederaci kmene Hašídů,  Hamíd je obchodík a člen opoziční strany Islah, kterou založil jejich otec. Další z bratrů, šajch Hussajn bin Abdulláh Ahmar, opustil 28. února vládní lidovou radu kvůli tomu, že policie střílela do demonstrantů.

Protesty si od svého zahájení v lednu vyžádaly na 350 obětí, přičemž 135 lidí zemřelo během posledních deseti dnů, kdy začala bojovat milice Hašídů s armádou a republikánskou gardou. Sálih třikrát odmítl podepsat dohodu, podle které měl odstoupit výměnou za beztrestnost.

Bez ohledu na to, jaké oběti si ostřelování prezidentského paláce vyžádalo, je jasné, že milice Hašídů postupují a bojují v centru Saná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám