Hlavní obsah

Věznění velvyslanci v Jemenu byli zachráněni, prezident dohodu nepodepsal

Novinky, CNN, ČTK, Vladimír Michna
Saná
Aktualizováno

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih bezprostředně před nedělní chystanou ceremonií opět zpochybnil svůj podpis pod dohodou o předání moci a dokument nakonec nepodepsal. Sálih požadoval, aby dohodu, stanovující harmonogram jeho odstoupení po 32 letech u moci, při oficiálním aktu podepsala spolu s ním opozice, přestože ta tak učinila již v sobotu.

Článek

Velvyslanec Evropské unie společně s americkým a britským velvyslancem v Jemenu, kteří byli uvězněni na ambasádě Spojených arabských emirátů a obklíčeni ozbrojenci, jsou již zachráněni. Stalo se tak před krizovou schůzkou o předání moci. Uvedla to CNN.

Na střeše ambasády přistály dva jemenské vládní vrtulníky a velvyslance evakuovaly.

Ozbrojenci tím vyjadřovali svůj hněv nad snahami arabských vyjednavačů usilujících o odstranění prezidenta Alí Abdulláha Salíha z úřadu.

Dva tamní státní úředníci odpoledne potvrdili, že demonstranti podporující prezidenta Salíha zadržovali amerického velvyslance Geralda Feirsteina a brání mu opustit ambasádu Spojených arabských emirátů.

Feierstein již kontaktoval svého nadřízeného a sdělil, že je v pořádku, uvedl jeden z úředníků.

V budově velvyslanectví se podle agentury AFP nacházeli ambasadoři USA, Velké Británie, Saúdské Arábie a evropských států spolu s předsedou regionální rady arabských států Perského zálivu (GCC) Abdal Latífem Zajjáním.

Nejmenovaný saúdskoarabský diplomat řekl agentuře AP, že dav obklopující velvyslanectví SAE byl vyzbrojen bodnými a sečnými zbraněmi. "Všichni jsme znepokojeni, nemůžeme opustit ambasádu," dodal.

Sálih opět zpochybnil podpis před předáním moci

Prezident Sálih bezprostředně před nedělní chystanou ceremonií opět zpochybnil svůj podpis pod dohodou o předání moci. Podle původních informací požadoval, aby dohodu při oficiálním aktu podepsala spolu s ním opozice, přestože její představitelé dokument, stanovující harmonogram Sálihova odstoupení po 32 letech u moci, podepsali už v sobotu. Nyní prý trvá ještě na upřesnění "mechanismu naplňování" dohody.

Opozice Sálihovy požadavky rezolutně odmítla a její stoupenci vyšli do ulic v Saná s voláním po okamžitém prezidentově odstoupení. Stoupenci Sálihova režimu naproti tomu už ráno zablokovali hlavní tepny v metropoli.

Mluvčí opozice Muhammad Kahtán vyloučil, že by opozice znovu podepsala dohodu v prezidentském paláci, jak to žádá Sálihova strana.

"Nezúčastníme se žádné podpisové ceremonie v prezidentském paláci," prohlásil Kahtán. Navrhl, aby se ceremonie v případě nutnosti konala buď na ambasádě Spojených arabských emirátů v Saná, nebo v metropoli některé z monarchií v Perském zálivu.

Dohodu, kterou vyjednala Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), Sálih přislíbil podepsat už dvakrát, pokaždé ale nakonec couvl. Pod silným tlakem zemí GCC i mezinárodního společenství dal koncem týdne údajně definitivní souhlas s dnešní ceremonií. Do Saná k ní už v sobotu přicestoval šéf GCC Abdal Latíf Zajjání.

Opozice podepsala dohodu v sobotu za přítomnosti Zajjáního a řady velvyslanců působících v Saná. Stalo se tak v domě jednoho z vůdců opozice, která odmítla dokument podepsat v prezidentském paláci. Tisk nebyl pozván.

"Podpis (opozicí) za zavřenými dveřmi nemůže být uznán, je odrazem špatných záměrů v souvislosti s iniciativou GCC a jejím naplňováním," uvádí se v prohlášení prezidentovy vládní strany Všeobecný lidový kongres (GPC).

Již 170 mrtvých

Stoupenci prezidenta Sáliha zablokovali v neděli ráno podle zpravodaje AFP hlavní dopravní tepny v Saná, především silnici z letiště a všechny přístupové cesty k prezidentskému paláci. Lidé s prezidentovými portréty v rukou také velkými kamennými bloky zatarasili třídu vedoucí k náměstí Tahrír v centru Saná, kde je sídlo vlády.

K dosud největšímu protestu, jaký zažila jemenská metropole, se také shromáždili na náměstí Změny (epicentru protivládních protestů v Saná) příznivci opozice.

Protivládní nepokoje v Jemenu trvají od února a vyžádaly si na 170 mrtvých. Sálihovo okamžité odstoupení kladla opozice jako svůj hlavní požadavek.

Sálih v sobotu označil zprostředkovatelskou iniciativu zemí Perského zálivu za prostý "převrat" a součást zahraničního nátlaku. Varoval také, že po jeho odstoupení by zemi mohla ovládnout teroristická síť Al-Káida, jejíž odnož je v řadě jemenských provincií velmi aktivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám