Hlavní obsah

Izraelský ministr: Kerry ničemu nerozumí, dejte mu už tu Nobelovku, ať nás nechá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský ministr obrany Moše Ja'alon se tvrdě pustil do amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který se snaží přivést Izraelce a Palestince k míru. Mimo jiné o něm řekl, že palestinské problematice vůbec nerozumí, ale je posedlý touhou dosáhnout míru. Spojené státy kritiku odsoudily jako urážlivou.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr obrany Moše Ja'alon (uprostřed) jde na zasedání vlády.

Článek

Nedatované výroky, které měly padnout za zavřenými dveřmi, otiskl nejčtenější izraelský list Jediot Achronot.

Ja'alon si nebral servítky: "Ministr zahraničí John Kerry, který k nám přijel odhodlaný a jednající z nepochopitelné posedlosti a mesiášského pocitu, mě nemůže naučit o konfliktu s Palestinci ani jednu jedinou věc."

Podle něj "americký plán nemá ani hodnotu papíru, na kterém je napsaný".

Foto: ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry

"Jediná věc, která nás může zachránit, je to, že Kerry získá Nobelovu cenu a nechá nás v míru," řekl Ja'alon, podle něhož je americký ministr posedlý mesiášstvím.

Kerrym tvrdě prosazovaný americký mírový plán, který má odblokovat zamrzlou situaci na Blízkém východě, odmítl, protože podle něj neslibuje "ani mír, ani bezpečnost". V lednu Kerry řekl, že plán bude spravedlivý pro obě strany. [celá zpráva]

"Nekonají se žádná jednání s Palestinci, Američané jednají s námi a současně s Palestinci," řekl izraelský politik k současné americké iniciativě na Blízkém východě. "A my jsme jediná strana, která něco poskytuje, propouští vrahy, zatímco Palestinci nedávají nic," okomentoval Ja'alon propouštění palestinských vězňů s vysokými tresty z izraelských věznic.

Odsouzení z USA

Na Ja'alonova slova reagovala mluvčí Kerryho úřadu Jennifer Psakiová. Prohlásila, že je-li informace listu pravdivá, pak jsou ministrova slova "urážlivá a nevhodná zejména s ohledem na to, co USA dělají pro podporu bezpečnosti Izraele". Kerry a další podle ní "pracují dnem a nocí, aby pomohli vytvořit bezpečné místo pro Izrael, protože (americký) ministr má hluboké obavy o budoucnost Izraele. Zpochybňování Kerryho motivů a překrucování jeho návrhu je něco, co bychom od (izraelského) ministra obrany a blízkého spojence neočekávali".

Kritika z Izraele

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který je v Ženevě, vzkázal kolegovi z vlády, "že hlasité a veřejné hádky ničemu nepomohou. USA jsou nejodvážnějším spojencem Izraele a mnohokrát to dokázaly. Na osobní útoky není prostor, i když se mohou vyskytnout příležitostné neshody".

Izraelská ministryně spravedlnosti Cipi Livniová poukázala na to, že vztahy k USA jsou největší strategickou položkou Izraele, nezbytnou pro jeho přežití.

Reklama

Související témata:

Související články

Sever Izraele zasáhly rakety z Libanonu

Sever Izraele, nedaleko hranic s Libanonem, zasáhly v neděli ráno nejméně dvě rakety. Nikdo nebyl zraněn a nebyly způsobeny žádné škody, uvedla agentura...

Výběr článků

Načítám