Hlavní obsah

Izraelské tanky prý opouštějí některé čtvrti Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda stáhla tanky z několika čtvrtí města Gaza, informovala v pondělí s odvoláním na místní obyvatele agentura Reuters. Izrael zároveň avizoval, že sníží počty vojáků operujících v Pásmu Gazy, kde bojují proti teroristům z Hamásu.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Izraelští vojáci nakládají tank na kamion u hranic mezi Pásmem Gazy a Izraelem v jižním Izraeli

Článek

Obyvatelé části města Gaza uvedli, že stažení izraelských tanků předcházelo deset dní snad nejintenzivnějších bojů, jaké v současné válce zažili. Upozornili zároveň, že v jiných částech města i na severu Pásma Gazy tanky zůstávají.

Podle agentury Reuters jeden z izraelských činitelů naznačil, že se blíží změna taktiky, když oznámil, že armáda tento měsíc stáhne některé své jednotky z Gazy a z rozsáhlé ofenzivy přejde do několikaměsíční fáze více lokalizovaných „dokončovacích“ operací.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský protiraketový systém Iron Dome zachycuje rakety odpálené z Pásma Gazy

Agentura zdůrazňuje především ekonomickou stránku takového rozhodnutí. Snížení počtu izraelských vojáků nasazených v Pásmu Gazy umožní určitému počtu záložníků návrat do civilního života, což podpoří válkou poškozenou izraelskou ekonomiku.

Zároveň si tak židovský stát uvolní síly pro případ většího konfliktu na severu země s libanonským šíitským hnutím Hizbálláh, které je spřízněné s Hamásem.

Boje ve střední části Pásma Gazy ale podle Reuters nepolevují a Hamás je i po 12 týdnech války schopen útočit na Izrael. V noci na pondělí opět ostřeloval raketami Tel Aviv.

Blinken znovu vyrazí na Blízký východ řešit válku v Pásmu Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám