Hlavní obsah

Izraelské rodiny zveřejnily drastické video z únosu mladých vojákyň

Izraelské Fórum rodin unesených a pohřešovaných ve středu večer zveřejnilo video, které zachycuje pět mladých vojákyň unesených loni 7. října teroristickou organizací Hamás ze základny Nachal Oz, asi 1,2 kilometru od Pásma Gazy. Ženy sloužily jako tzv. armádní pozorovatelky, jejichž úkolem je monitorování bezpečnosti izraelských hranic. Video bylo zveřejněno na přání rodin unesených dívek coby kritika liknavosti Netanjahuovy vlády v otázce vyjednávání o rukojmích.

ZajatciVideo: Reuters

 
Článek

Záběry, které zveřejnil například server Israel Hayom a další izraelská média, odhalují násilné, ponižující a traumatizující zacházení, které mladé ženy snášely v den svého únosu. Na záběrech jsou vidět seřazené u zdi se svázanýma rukama a nohama. Tváře některých z nich jsou pohmožděné a zakrvácené.

Teroristé 7. října 2023 unesli ze základny celkem sedm vojákyň. Jednu se izraelským vojákům podařilo po 23 dnech osvobodit, zatímco jinou únosci zavraždili. Její tělo pak Hamás vrátil do Izraele, aby ji rodina mohla pohřbít.

Zbývajících pět žen – Liri Albagová, Karina Arievová, Agam Bergerová, Daniela Gilboaová a Naama Levyová – je stále zadržováno v zajetí na neznámém místě v Pásmu Gazy. Fórum tříminutovou nahrávku, ze které byly vystříhány ty nejdrastičtější explicitní záběry, zveřejnilo na žádost rodin unesených žen.

Eli Elbag, otec Liri, uvedl, že ačkoliv šlo o nesmírně těžké rozhodnutí, rodiny se tak rozhodly, „protože premiér otálí v otázce rukojmích“.

„Rozhodli jsme se to zveřejnit teď a odhalit to nejcitlivější, co pro nás teď existuje. Děláme to pro to, že chceme, aby se naše vláda probudila,“ uvedl Elbag pro zpravodajský Kanál 12.

Na záznamu jsou vidět příslušníci Hamásu v polních uniformách a se samopaly. Jeden z nich k zajatkyním křičí: „Vy psi, rozšlapeme vás! Naši bratři zemřeli kvůli vám. Všechny vás teď postřílíme!“

„Tady jsou ty sionistky. Jsi tak hezká… To jsou ty dívky, které mohou otěhotnět,“ říká další hlas. Jedna z dívek se marně snaží zapůsobit na únosce slovy, že „má v Palestině přátele“.

V závěrečné části sestříhaného záznamu je také vidět, jak teroristé vyvádějí ženy ze základny a posazují je do aut, která rukojmí odvezla na neznámé místo.

V Izraeli podle televize CNN sílí tlak na premiéra Benjamina Netanjahua, aby se zasadil o propuštění všech rukojmích. Četné pokusy uzavřít s Hamásem příslušnou dohodu výměnou za příměří v posledních měsících ale ztroskotaly.

„Každé nové svědectví o tom, co se stalo s rukojmími, odráží stejnou tragickou pravdu – musíme je všechny přivést zpět domů, a to hned,“ uvedly rodiny v prohlášení. Podle nich je to ale stále obtížnější. Izraelská vláda by proto neměla ztrácet „ani okamžik“ a měla by vyjednávat o propuštění rukojmích, zdůraznily rodiny.

Terorismus se vyplácí, zlobí se Izrael. Stahuje velvyslance z Norska, Irska a Španělska

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám